IPU
Παρέμβαση της Δρ. Αυγερινοπούλου στην Επιτροπή για τη Μέση Ανατολή της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU)
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 00:00

Παρέμβαση στην «Επιτροπή της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) για τη Μέση Ανατολή», που συνεδρίασε χθες στη Γενεύη, πραγματοποίησε η Πρόεδρος της «Διαρκούς Επιτροπής του IPU για τα Ηνωμένα Έθνη» Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. μιλώντας ενώπιον βουλευτών από 167 κράτη του κόσμου επεσήμανε ότι η εγκληματική δραστηριότητα του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Γάζα έχουν επιφέρει σοβαρή κλιμάκωση της βίας και εκτεταμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να διασαλεύεται η ειρήνη, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δρ. Αυγερινοπούλου, η οποία προεδρεύει της «Διαρκούς Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης αρμόδιας για τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη» τόνισε ότι είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί τώρα μόνιμη λύση στο παλαιστινιακό, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Βουλευτής κάλεσε τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, με εργαλείο την κοινοβουλευτική διπλωματία. Παράλληλα, τόνισε ότι τα κράτη θα πρέπει να στηρίξουν τη Σύνοδο Δωρητών για την Ανοικοδόμησης της Γάζας.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου προσέθεσε ότι, η «Διαρκής Επιτροπή του IPU για τα Ηνωμένα Έθνη» είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της την Επιτροπή για τη Μέση Ανατολή, με κάθε πρόσφορο τρόπο με στόχο την εντατικοποίηση του ειρηνευτικού διαλόγου. Η Δρ. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι ορισμένα προγράμματα ανοικοδόμησης που αφορούν επί παραδείγματι, τη διαχείριση του νερού, είναι κρίσιμα για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή.

 
Κεντρική Ομιλήτρια στον εορτασμό των 125 ετών από την ΄Ιδρυση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), η Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ. Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014 00:00

IPU1Κεντρική ομιλία στον εορτασμό των 125 ετών από την ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) εκφώνησε χθες, η Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Πρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τα Ηνωμένα Έθνη, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου μίλησε για τη βαθιά προσήλωση των Ελλήνων στα δημοκρατικά ιδεώδη στην ομιλία της με θέμα: «Democracy-Changing lives, making a difference». Η Ηλεία Βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στην εδραιωμένη πίστη των Ελλήνων στη δημοκρατία, τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και σήμερα.  Κάλεσε δε τις γυναίκες και  τους νέους να συμμετέχουν πιο ενεργά στα δημόσια πράγματα, καθώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, οι γυναίκες και οι πολίτες κάτω των 40 ετών αποφεύγουν τη συμμετοχή τους στην παραδοσιακή πολιτική, αν και είναι ενεργοί  στην υποστήριξη κοινών στόχων, με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπούνται σε ποσοστό που να αντικατοπτρίζει τη δυναμικότητα της συμβολής  τους στη διαμόρφωση πολιτικών για το παρόν και το μέλλον τους. 

Η Βουλευτής εξήρε τη συμβολή του IPU στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την προστασία των δικαιωμάτων σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, όπου η δημοκρατία παραβιάζεται. Παράλληλα, κάλεσε τα ΜΜΕ να προσφέρουν περισσότερη πληροφόρηση για τα δικαιώματα των πολιτών και να προβάλουν τη θετική συμβολή των δημοκρατικών θεσμών στη διαμόρφωση συνθηκών ελευθερίας και αξιοπρέπειας. 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου σημείωσε εξάλλου, ότι θα πρέπει να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή των βουλευτών όλου του κόσμου στον ΟΗΕ και εξήγησε ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τα Ηνωμένα Έθνη θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

 
Στην πρώτη Συνέλευση του UNEP για το Περιβάλλον η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 00:00

Group picture ESDN Conference 2014Στις εργασίες της πρώτης Συνέλευσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UN Environment Assembly-UNEA), η οποία πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου στο Ναϊρόμπι της Κένυα, παρουσία κυβερνητικών αντιπροσωπειών από 193 κράτη, συμμετέχει η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τον ΟΗΕ (IPU)  συμμετέχει στις συνεδριάσεις της UNEA για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Πολιτική, Στρατηγικές και Δεδομένα για την Ισότητα των Φύλων και το Περιβάλλον» σε συνεδρίαση ειδικού Φόρουμ που διοργανώνει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) στο πλαίσιο της Συνέλευσης. 

Στο περιθώριο των εργασιών η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποιεί διμερείς συναντήσεις για περιβαλλοντικά θέματα με υπουργούς και υφυπουργούς Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, της Κούβας, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας, της Αργεντινής και της Κόστα Ρίκα.

Η UNEA είναι το πλέον υψηλόβαθμο σώμα που έχει συστήσει ο ΟΗΕ για το περιβάλλον και σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι 193 κυβερνήσεων, βουλευτές, ακαδημαϊκοί και μέλη περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο. Στόχος της σύστασής της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα να προωθηθούν στη διεθνή ατζέντα των συνομιλιών και να καταλάβουν το ίδιο επίπεδο βαρύτητας, όπως οι διαβουλεύσεις και οι δράσεις του ΟΗΕ για την ειρήνη, την καταπολέμηση της φτώχειας, την ασφάλεια, την υγεία και το εμπόριο. 

Υψηλά στην ατζέντα της πρώτης συνεδρίασης της UNEA έχουν τεθεί οι συζητήσεις για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), που θα αναλάβουν τόσο τα υπό ανάπτυξη, όσο και τα αναπτυγμένα κράτη του πλανήτη μετά το 2015 (Post-2015 Development Agenda). Η UNEA αναμένεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών θεμάτων, ενώ αποφάσεις της θα προωθηθούν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.