Δ. Ζαχάρως
ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ-ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΪΑΦΑ
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 00:00

loutrakaiafa4Αμέριστο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των πηγών των Λουτρών Καϊάφα εξέφρασε η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά από συνεργασία που είχε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Βουλευτής Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ηλεία.

Με πρωτοβουλία της Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον Καϊάφα με την Υπουργό Τουρισμού και στελέχη του γραφείου της, ενώ είχε ήδη προηγηθεί και συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή της Ε.Τ.Α.Δ. κ. Γρηγόρη Δούνη, με στόχο την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας των Λουτρών, αλλά και την αναβάθμιση και αξιοποίησή τους.

Η Βουλευτής Ηλείας τόνισε στην κ. Κεφαλογιάννη και τους συνεργάτες της που ειδικεύονται στα θέματα του ιαματικού τουρισμού, την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης των Λουτρών Καϊάφα προκειμένου να προσελκύουν επισκέπτες που ενδιαφέρονται για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες λουτροθεραπειών, σπα και ευζωϊας, καθώς και το εντονότατο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες της ΕΤΑΔ, αλλά και όλες οι ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου για να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση των αναγκαίων υψηλής ποιότητας υποδομών τόσο στις πηγές, όσο και στη λίμνη. Η Βουλευτής πρότεινε εξάλλου στην Υπουργό τη σύγκληση διϋπουργικής σύσκεψης για τον καλύτερο συντονισμό της διοίκησης, αλλά και για να υπερκεραστούν γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια.

 
Άμεση ανάγκη πραγματοποίησης μελέτης για την αναστήλωση του ναού των Περιβολίων Φιγαλείας
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 00:00

Τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού σε Ερώτηση της Δ.Θ. Αυγερινοπούλου

Την πραγματοποίηση πλήρους μελέτης του δομικού υλικού του ναού των Περιβολίων Φιγαλείας προκρίνει η Προϊσταμένη της Ζ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκειμένου να προχωρήσει η αναστήλωσή του και η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου και να γίνει επισκέψιμος. Την απάντηση αυτή απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ., κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή της Φιγαλείας.

Είναι πολύ σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της Ηλείας και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιοχής, που είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την πολιτιστική κληρονομιά μας, και αγωνιούν για την ανάδειξη και αξιοποίησή της να ολοκληρωθούν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός ναός των Περιβολίων και να γίνει γνωστότερη στο ευρύ κοινό η Ιστορία της.  Το Υπουργείο Πολιτισμού χρειάζεται να προστρέξει σε βοήθεια της Ζ΄Εφορείας χρηματοδοτώντας τις απαραίτητες μελέτες. 

Σύμφωνα με την Απάντηση του Υπουργείου «Στο ναό των Περιβολίων Φιγαλείας, στη θέση «Διάσελλο», πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα υπό την διεύθυνση της προϊσταμένης της Ζ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Γεωργίας Χατζή-Σπηλιοπούλου κατά τα έτη 2006 έως και το 2012. Ο ναός έλαβε την ονομασία «ναός Cooper» τιμής ένεκεν από τον εκλιπόντα Αμερικανό καθηγητή Frederic A. Cooper, ο οποίος στο πλαίσιο ενδελεχών τοπογραφικών ερευνών του στο περιβάλλον του ναού του Απόλλωνος Επικουρίου, εντόπισε τα ορατά λείψανα του μνημείου την δεκαετία του 1970 και δημοσίευσε παρατηρήσεις και απόψεις του με φωτογραφική τεκμηρίωση. 

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα τη συστηματική ανασκαφή, ανασκαφική έρευνα θεωρείται λήξασα. Πέραν του ναού, η ανασκαφική έρευνα θεωρείται λήξασα. Πέραν του ναού, η ανασκαφική έρευνα στο παρελθόν αποκάλυψε κτηριακά κατάλοιπα οργανωμένου ιερού, αγνώστου μέχρι στιγμής θεότητος ή ήρωος, καθώς και λίθινο ανοικτό αγωγό ύδατος, μήκος περίπου 110 μέτρων». 

Στην Απάντηση τονίζεται ότι «είναι αναγκαία πλέον η πραγματοποίηση της πλήρους μελέτης του δομικού υλικού του μνημείου ώστε να ακολουθήσει η αναστήλωσή του και στη συνέχεια η κατάλληλη διαμόρφωσή του αρχαιολογικού χώρου ως επισκέψιμου. Για το θέμα της παραπάνω μελέτης αναστήλωσης καταβάλλεται εκ νέου προσπάθεια για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης, στην οποία εμπλέκεται ελληνικός επιστημονικός φορέας σε συνεργασία με την Ζ΄Εφορεία μέσω χορηγίας ή δωρεάς»

 
ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ του 2007
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 02:00

loutrakaiafa4Πυρόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε  ενδεικτικά, τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Ιουνίου, με πρόταση της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κας. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και ομόφωνη απόφαση του Σώματος, διακομματικό κλιμάκιο Βουλευτών μελών της Επιτροπής κατά τη διάρκεια διήμερης αυτοψίας σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη φορέων.

Την αυτοψία πραγματοποίησαν οι Βουλευτές:  Διονυσία -Θεοδώρα Αυγερινοπούλου Ν.Δ, Πρόεδρος της Eπιτροπής, Τιμολέων Κοψαχείλης Ν.Δ., Κωνσταντίνος Ζαχαριάς ΣΥ.ΡΙΖ..Α, Αικατερίνη Ιγγλέζη ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Χαρούλα Καφαντάρη ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Ραχήλ Μακρή ΑΝ.ΕΛ., Ουζουνίδης Μαρίνος ΑΝ.ΕΛ., Γρηγόριος Ψαριανός ΔΗΜ.ΑΡ. Σε τμήμα της αυτοψίας και στη σύσκεψη συμμετείχε η Βουλευτής Ηλείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη καθώς και ο Βουλευτής Αχαϊας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου. 

Στην αυτοψία συμμετείχαν επίσης οι κ.κ: 

  • Μιχαήλ Τζωρτζής (εκπρόσωπος Υπουργείου Οικονομικών, και Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), 
  • Δημήτρης Ντινώκας (εκπρόσωπος ΥΠΕΚΑ), Διευθυντής Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας),
  • Τρύφων Δασκαλάκης (εκπρόσωπος ΥΠΕΚΑ) Επικεφαλής Διεύθυνσης Προστασίας Φύσης και Περιβάλλοντος

Εκπροσώπησαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: -Γεώργιος Καρέτσος Διευθυντής Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα"¨,

  • Κωνσταντίνα Τσαγκάρη-Δασολόγος, Διευθύντρια Α΄ Δ/νσης Προγραμματισμού Οργανισμού «Δήμητρα»,
  • Παναγιώτης Γιαννακόπουλος (εκπρόσωπος Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη), Υποστράτηγος, Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Δ.Ελλάδος, 
  • Ιωάννα Κουφάκη, Νομική Σύμβουλος Προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,
  • Αθανάσιος Καμούτσης, Καθηγητής Αγροτικής Μετεωρολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές επισκέφθηκαν τα πυρόπληκτα χωριά Ανεμοδούρι και Λεοντάρι Αρκαδίας, Μάκιστο και Αρτέμιδα, Ν. Ηλείας, τις ιαματικές πηγές που αναβλύζουν στα ριζά του κατεστραμμένου από τις πυρκαγιές όρους Λαπίθα, τη Λίμνη και το παραθαλάσσιο δάσος θινών του Καϊάφα το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Κρέστενας, τις Θίνες Βαρθολομιού, περιοχές του Δήμου Ήλιδας, καθώς και το Αίγιο του Ν. Ηλείας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την πορεία αποκατάστασης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, των υποδομών και η καταγραφή των αναγκών του τοπικού πληθυσμού, αλλά και των υπηρεσιών που ασχολούνται με την πολιτική προστασία και τη δασοπροστασία.  Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει χορηγήσει στο Ε.Τ.Α.Ε.Α., γνωστό και ως Ταμείο Μολυβιάτη, πέντε εκατομμύρια Ευρώ. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής Περιβάλλοντος μετά το καλοκαίρι του 2007. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί το 2008 επί προεδρίας κ. Κ.Μητσοτάκη. 

Τα μέλη της Επιτροπής, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, θα προωθήσουν για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής Εισηγητική Έκθεση προς τα Αρμόδια Υπουργεία, με στόχο την άμεση και ορθή κατανομή κρατικών και κοινοτικών πόρων, αλλά και κονδυλίων του πρώην ταμείου Ε.Τ.Α.Ε.Α. Παράλληλα, θα ενημερωθεί και ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος, θα συμμετέχει σε συνεδρίαση της Επιτροπής στις 13 Ιουνίου στη Βουλή των Ελλήνων. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας, τους Βουλευτές συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτης Μπούρας, ο Διευθυντής Δασών του Νομού κ. Σπ. Πολίτης και ο Δασάρχης Τρίπολης κ. Αθανάσιος Αργειτάκης. Στο πυρόπληκτο χωριό Λεοντάρι, που θρήνησε θύματα το 2007 και στο γειτονικό Ανεμοδούρι που κάηκε και το 2007, αλλά και το 2012, οι Βουλευτές συνομίλησαν με κατοίκους και με τον Πρόεδρο της κοινότητας Λεονταρίου κ. Θεόδωρο Νικολακόπουλο. Ο Αντιπεριφερειάρχης, επέδωσε στους Βουλευτές Υπόμνημα για έργα που υπεγράφησαν και θα χρηματοδοτηθούν σύντομα από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη.

Στην πυρόπληκτη Μάκιστο του Νομού Ηλείας, τους Βουλευτές ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Ζαχάρως-Φιγαλείας κ. Λ. Λαμπρόπουλος, και στην Αρτέμιδα ο Πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος κ. Βασίλης Κυριακόπουλος. Επιπλέον, οι κάτοικοι του χωριού σε ανοικτή συζήτηση στο καφενείο έθεσαν στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και στους εκπροσώπους των υπουργείων τα προβλήματά τους, επισημαίνοντας την απερήμωση της περιοχής μετά τις πυρκαγιές, την έλλειψη δρόμου και άλλων βασικών υποδομών. 

Την αποστολή συνόδευσαν στα ανωτέρω μέρη και στην περιοχή του Καϊάφα, η οποία είναι περιοχή Natura και Ramsar, η αναπληρώτρια Διευθύντρια Δασών κα. Αγγελική Τσάκωνα και ο Δασάρχης Ολυμπίας, κ. Βασίλης Γιακουμής.

Στο πυροσβεστικού κλιμάκιο της Κρέστενας τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος ενημερώθηκαν λεπτομερώς, μεταξύ άλλων, από τον Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Υποστράτηγο Παναγώτη Γιαννακόπουλο, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Ν. Νικολακόπουλο, τον προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Κ. Λιακόπουλο και τον Δασάρχη Ολυμπίας. 

Οι Βουλευτές περιηγήθηκαν, επίσης, τον Κρόνιο Λόφο , ο οποίος έχει πλέον αποκατασταθεί, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Ευθ. Κοτζιά, επισκέφθηκαν την Αμαλιάδα συνοδεία του Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, ενώ είδαν τα αποτελέσματα της φυσικής αναδάσωσης στο Δάσος Θινών Βαρθολομιού, συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο Πηνειού κ. Π. Θανόπουλο, τον πρόεδρο της κοινότητας Βαρθολομιού κ. Α. Δρακόπουλο και τον πρόεδρο του Ε.Σ.Ε.Π.Α.

Στην Αιγιάλεια, οι Βουλευτές συνομίλησαν με τον Δήμαρχο της περιοχής κ. Ευστ. Θεοδωρακόπουλο και τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Φιλιππόπουλο, αρμόδιο για θέματα πολιτικής προστασίας. Συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα συντονισμού της δασοπυρόσβεσης και επεδόθη στους βουλευτές Υπόμνημα αναγκαίων δράσεων αποκατάστασης για τις πυρόπληκτες περιοχές της περιοχής τους. 

Κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών μίλησαν στους Βουλευτές για προβλήματα και καθυστερήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, κυρίως σε ό,τι αφορά την έλλειψη υποδομών και την αποκατάσταση των οικιών τους. Εκπρόσωποι της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας έθεσαν ως βασικό θέμα-την έλλειψη διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, την έλλειψη επαρκών μέσων για δασοπροστασία. Από τους εκπροσώπους των δήμων τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη προώθησης δράσεων υποστήριξης του τοπικού πληθυσμού, της τοπικής οικονομίας, της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και της βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών. 

Στην ευρεία σύσκεψη θεσμικών φορέων στον Πύργο στις 4/6 παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κ. Μ. Αγγελάκα, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Απόστολου Κατσιφάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, κ. Χ. Καφύρα, και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπροσώπων κατοίκων των πυροπλήκτων περιοχών από Δήμους της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Αχαΐας, της Ηλείας. Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κ. Νικολούτσος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Π. Λάττας και ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου, κ. Καρτατζόπουλος, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 2