Δ. Αρχαίας Ολυμπίας
Η Αρχαία Ολυμπία να γίνει το επίκεντρο της ανάπτυξης των ελληνο-κινεζικών σχέσεων
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 00:00

Μεγάλη απήχηση είχε η εκδήλωση «Η Δυτική Ελλάδα γνωρίζει την Κίνα», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, προσέφερε πολύτιμη πληροφόρηση, ανέδειξε προοπτικές και έθεσε σε ρεαλιστικές βάσεις, μεταξύ άλλων τις δυνατότητες προσέγγισης της Ηλείας με την ασιατική χώρα. 

Στην εκδήλωση η γυναικεία συνεταιριστική επιχείρηση «Γυναίκες της Ολυμπίας» με έδρα τη Ζαχάρω, στην ίδρυση της οποίας έχει συμβάλει η Βουλευτής του Νομού Ηλείας Ν.Δ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου παρουσιάστηκε ως  επιτυχές και καινοτόμο παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης. Γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η γυναικεία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Σ.Κ.ΕΠ.Η στόχο έχει να προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την παράδοση της Ολυμπίας, τα οποία θα παράγουν γυναίκες από όλη την Ηλεία.

Λαμβάνοντας το λόγο, η κα. Αυγερινοπούλου εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της χώρας μας. Τόνισε ότι  Έλληνες και Ελληνίδες θα συνεχίσουν να πρωτοπορούν και να ανοίγουν νέους δρόμους για τη χώρα. Εξέφρασε δε το αίτημα της Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας για ακόμη μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη των σινο-ελληνικών σχέσεων, ειδικά στα θέματα του τουρισμού, του πολιτισμού και του πρωτογενούς τομέα.

 
ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ του 2007
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 02:00

loutrakaiafa4Πυρόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε  ενδεικτικά, τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Ιουνίου, με πρόταση της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κας. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και ομόφωνη απόφαση του Σώματος, διακομματικό κλιμάκιο Βουλευτών μελών της Επιτροπής κατά τη διάρκεια διήμερης αυτοψίας σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη φορέων.

Την αυτοψία πραγματοποίησαν οι Βουλευτές:  Διονυσία -Θεοδώρα Αυγερινοπούλου Ν.Δ, Πρόεδρος της Eπιτροπής, Τιμολέων Κοψαχείλης Ν.Δ., Κωνσταντίνος Ζαχαριάς ΣΥ.ΡΙΖ..Α, Αικατερίνη Ιγγλέζη ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Χαρούλα Καφαντάρη ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Ραχήλ Μακρή ΑΝ.ΕΛ., Ουζουνίδης Μαρίνος ΑΝ.ΕΛ., Γρηγόριος Ψαριανός ΔΗΜ.ΑΡ. Σε τμήμα της αυτοψίας και στη σύσκεψη συμμετείχε η Βουλευτής Ηλείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη καθώς και ο Βουλευτής Αχαϊας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου. 

Στην αυτοψία συμμετείχαν επίσης οι κ.κ: 

  • Μιχαήλ Τζωρτζής (εκπρόσωπος Υπουργείου Οικονομικών, και Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), 
  • Δημήτρης Ντινώκας (εκπρόσωπος ΥΠΕΚΑ), Διευθυντής Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας),
  • Τρύφων Δασκαλάκης (εκπρόσωπος ΥΠΕΚΑ) Επικεφαλής Διεύθυνσης Προστασίας Φύσης και Περιβάλλοντος

Εκπροσώπησαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: -Γεώργιος Καρέτσος Διευθυντής Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα"¨,

  • Κωνσταντίνα Τσαγκάρη-Δασολόγος, Διευθύντρια Α΄ Δ/νσης Προγραμματισμού Οργανισμού «Δήμητρα»,
  • Παναγιώτης Γιαννακόπουλος (εκπρόσωπος Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη), Υποστράτηγος, Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Δ.Ελλάδος, 
  • Ιωάννα Κουφάκη, Νομική Σύμβουλος Προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,
  • Αθανάσιος Καμούτσης, Καθηγητής Αγροτικής Μετεωρολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές επισκέφθηκαν τα πυρόπληκτα χωριά Ανεμοδούρι και Λεοντάρι Αρκαδίας, Μάκιστο και Αρτέμιδα, Ν. Ηλείας, τις ιαματικές πηγές που αναβλύζουν στα ριζά του κατεστραμμένου από τις πυρκαγιές όρους Λαπίθα, τη Λίμνη και το παραθαλάσσιο δάσος θινών του Καϊάφα το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Κρέστενας, τις Θίνες Βαρθολομιού, περιοχές του Δήμου Ήλιδας, καθώς και το Αίγιο του Ν. Ηλείας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την πορεία αποκατάστασης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, των υποδομών και η καταγραφή των αναγκών του τοπικού πληθυσμού, αλλά και των υπηρεσιών που ασχολούνται με την πολιτική προστασία και τη δασοπροστασία.  Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει χορηγήσει στο Ε.Τ.Α.Ε.Α., γνωστό και ως Ταμείο Μολυβιάτη, πέντε εκατομμύρια Ευρώ. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής Περιβάλλοντος μετά το καλοκαίρι του 2007. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί το 2008 επί προεδρίας κ. Κ.Μητσοτάκη. 

Τα μέλη της Επιτροπής, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, θα προωθήσουν για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής Εισηγητική Έκθεση προς τα Αρμόδια Υπουργεία, με στόχο την άμεση και ορθή κατανομή κρατικών και κοινοτικών πόρων, αλλά και κονδυλίων του πρώην ταμείου Ε.Τ.Α.Ε.Α. Παράλληλα, θα ενημερωθεί και ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος, θα συμμετέχει σε συνεδρίαση της Επιτροπής στις 13 Ιουνίου στη Βουλή των Ελλήνων. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας, τους Βουλευτές συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτης Μπούρας, ο Διευθυντής Δασών του Νομού κ. Σπ. Πολίτης και ο Δασάρχης Τρίπολης κ. Αθανάσιος Αργειτάκης. Στο πυρόπληκτο χωριό Λεοντάρι, που θρήνησε θύματα το 2007 και στο γειτονικό Ανεμοδούρι που κάηκε και το 2007, αλλά και το 2012, οι Βουλευτές συνομίλησαν με κατοίκους και με τον Πρόεδρο της κοινότητας Λεονταρίου κ. Θεόδωρο Νικολακόπουλο. Ο Αντιπεριφερειάρχης, επέδωσε στους Βουλευτές Υπόμνημα για έργα που υπεγράφησαν και θα χρηματοδοτηθούν σύντομα από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη.

Στην πυρόπληκτη Μάκιστο του Νομού Ηλείας, τους Βουλευτές ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Ζαχάρως-Φιγαλείας κ. Λ. Λαμπρόπουλος, και στην Αρτέμιδα ο Πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος κ. Βασίλης Κυριακόπουλος. Επιπλέον, οι κάτοικοι του χωριού σε ανοικτή συζήτηση στο καφενείο έθεσαν στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και στους εκπροσώπους των υπουργείων τα προβλήματά τους, επισημαίνοντας την απερήμωση της περιοχής μετά τις πυρκαγιές, την έλλειψη δρόμου και άλλων βασικών υποδομών. 

Την αποστολή συνόδευσαν στα ανωτέρω μέρη και στην περιοχή του Καϊάφα, η οποία είναι περιοχή Natura και Ramsar, η αναπληρώτρια Διευθύντρια Δασών κα. Αγγελική Τσάκωνα και ο Δασάρχης Ολυμπίας, κ. Βασίλης Γιακουμής.

Στο πυροσβεστικού κλιμάκιο της Κρέστενας τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος ενημερώθηκαν λεπτομερώς, μεταξύ άλλων, από τον Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Υποστράτηγο Παναγώτη Γιαννακόπουλο, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Ν. Νικολακόπουλο, τον προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Κ. Λιακόπουλο και τον Δασάρχη Ολυμπίας. 

Οι Βουλευτές περιηγήθηκαν, επίσης, τον Κρόνιο Λόφο , ο οποίος έχει πλέον αποκατασταθεί, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Ευθ. Κοτζιά, επισκέφθηκαν την Αμαλιάδα συνοδεία του Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, ενώ είδαν τα αποτελέσματα της φυσικής αναδάσωσης στο Δάσος Θινών Βαρθολομιού, συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο Πηνειού κ. Π. Θανόπουλο, τον πρόεδρο της κοινότητας Βαρθολομιού κ. Α. Δρακόπουλο και τον πρόεδρο του Ε.Σ.Ε.Π.Α.

Στην Αιγιάλεια, οι Βουλευτές συνομίλησαν με τον Δήμαρχο της περιοχής κ. Ευστ. Θεοδωρακόπουλο και τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Φιλιππόπουλο, αρμόδιο για θέματα πολιτικής προστασίας. Συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα συντονισμού της δασοπυρόσβεσης και επεδόθη στους βουλευτές Υπόμνημα αναγκαίων δράσεων αποκατάστασης για τις πυρόπληκτες περιοχές της περιοχής τους. 

Κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών μίλησαν στους Βουλευτές για προβλήματα και καθυστερήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, κυρίως σε ό,τι αφορά την έλλειψη υποδομών και την αποκατάσταση των οικιών τους. Εκπρόσωποι της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας έθεσαν ως βασικό θέμα-την έλλειψη διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, την έλλειψη επαρκών μέσων για δασοπροστασία. Από τους εκπροσώπους των δήμων τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη προώθησης δράσεων υποστήριξης του τοπικού πληθυσμού, της τοπικής οικονομίας, της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και της βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών. 

Στην ευρεία σύσκεψη θεσμικών φορέων στον Πύργο στις 4/6 παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κ. Μ. Αγγελάκα, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Απόστολου Κατσιφάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, κ. Χ. Καφύρα, και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπροσώπων κατοίκων των πυροπλήκτων περιοχών από Δήμους της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Αχαΐας, της Ηλείας. Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κ. Νικολούτσος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Π. Λάττας και ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου, κ. Καρτατζόπουλος, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 2