«Την ατολμία πάταξης της μεγάλης φοροδιαφυγής πληρώνει η Ελλάδα»
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 09:01

 

Της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

Βουλευτού Ηλείας Ν.Δ

 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει βάλει τέλος στην ανοχή των φορολογικών παραδείσων. Οι κυβερνήσεις μεγάλων και μικρών κρατών, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας προσπαθούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και έχουν εξαπολύσει άγριο κυνήγι αφορολόγητων καταθέσεων προς τέτοιους προορισμούς.

Στην Ελλάδα, ο κ. Διώτης επικαλείται πρόβλημα νομιμότητας αξιοποίησης της λίστας Φαλτσιάνι, όταν ο κ.Παπακωνσταντίνου άρχισε επιλεκτικά έλεγχο σε 15 από τα 1991 ονόματα και ο κ.Βενιζέλος επικαλείται για τη μη αξιοποίησή της την επικείμενη ελληνο-ελβετική συμφωνία για φορολόγηση των καταθέσεων. Η διεθνής πρακτική σε χώρες ευρωπαϊκές αποδεικνύει περίτρανα ότι τέτοιες δικαιολογίες μπορούν να είναι μόνο προφάσεις, για όσους δεν θέλουν να ζυμώσουν.

Πόσο άτυπο μπορεί να θεωρηθεί ένα έγγραφο, το οποίο παραδίδεται δια της διπλωματικής οδού από Υπουργό χώρας μέλους της ΕΕ σε ομόλογό του; ΄Οταν με μια απλή καταγγελία πολίτη στον ειδικό τετραψήφιο αριθμό του Σ.Δ.Ο.Ε μπορεί να ξεκινήσει έρευνα για τα οικονομικά οποιουδήποτε πολίτη ακόμη και με ενδείξεις ενοχής;  Τι εμπόδισε τις αρχές από το να ξεκινήσουν έρευνα για τους 1971 υπόλοιπους της λίστας; Κι αν δεν ήθελαν να ξεκινήσουν δικαστική έρευνα, σεβόμενοι τη νομιμότητα και το γράμμα του νόμου, γιατί δεν έστειλαν μια απλή επιστολή υπενθύμισης σαν αυτή των Βρετανών, σε όσους...ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα που έβγαλαν παράνομα στο εξωτερικό;

Γύρω μας, άλλα κράτη αναζητούν διακαώς και πληρώνουν για τέτοιες λίστες και τις αξιοποιούν. Μόνο η χώρα μας τις βρίσκει παράνομες και άχρηστες;

Αυτή την ατολμία πάταξης της επώνυμης και μεγάλης φοροδιαφυγής πληρώνει η Ελλάδα πολλαπλά σήμερα, και για αυτό χρειάζεται να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά για ένα νέο φορολογικό σύστημα, που θα κλείνει τα παραθυράκια που εκμεταλλεύονται συστηματικά ολίγοι, ισχυροί και πονηροί.

Οι νέοι πολιτικοί οφείλουμε να υπερασπιστούμε το συμφέρον των πολιτών που μας εξέλεξαν. Οι Βουλευτές πρέπει να έχουν θάρρος να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Στις ημέρες μας δεν αντέχει άλλο ο ελληνικός λαός η πολιτική να ασκείται εν κρυπτώ.

 

Μόνο στην Ελλάδα εγέρθηκε θέμα νομιμότητας για τη χρήση στοιχείων από το περιβόητο cd με τους 1991 Ελληνες μεγαλοκαταθέτες,  υπόπτους για φοροδιαφυγή σε τράπεζα της Ελβετίας. Αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε τι έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τη λίστα Φαλτσιάνι, αλλά και με άλλες ανάλογες  που καταφθάνουν στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά υπουργικά γραφεία:

Το 2010, οι Γάλλοι αρχικώς συνέλαβαν τονΕβρέΦαλτσιάνι για απόπειρα εκβίασης. Διαπιστώνοντας  όμως ότι μεταξύ των 24.000 ονομάτων από 180 χώρες διέθετε λίστα με 3.000 συμπατριώτες τους υπόπτους για φοροδιαφυγή του πήραν τα στοιχεία (δεν έχει διευκρινιστεί αν τον πλήρωσαν) και  πανευτυχείς για την απρόσμενη τύχη τους τον αντάμειψαν με μια νέα ταυτότητα και με παροχή ασυλίας. Οι Γάλλοι βέβαια, δε φημίζονται για το νομικό τους πολιτισμό...

Λίγους μήνες αργότερα, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί που έλαβαν από τους Γάλλους εισαγγελείς επί των φορολογικών πληροφορίες για δικούς τους υπηκόους. Η Ισπανία ανέκτησε 6 δισ. ευρώ από φοροφυγάδες. Οι Γάλλοι έχουν ανακοινώσει ότι από την περίφημη λίστα έχουν εισπράξει σε φόρους 1,1 δισ. ευρώ οι Γερμανοί πάνω από 2,5 δις ευρώ και οι Ιταλοί πάνω από 1,5 δις ευρώ .

Στη Βρετανία δε μπήκαν καν στον κόπο να ανοίξουν έρευνα. Τα στοιχεία ήταν γνωστά και οι πελάτες της τράπεζας είχαν ήδη ειδοποιηθεί από την ίδια την τραπεζα ότι τα στοιχεία τους είχαν υποκλαπεί. Ετσι, οι βρετανικές φορολογικές αρχές απέστειλαν επιστολές στους κατόχους των λογαριασμών ζητώντας τους να προσέλθουν οικειοθελώς και να πληρώσουν αναλογούντες φόρους για να γλιτώσουν ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα. Όπερ και εγένετο.

Αλλά κι αυτοί, τι γνώριζαν από χρηστή διοίκηση και από ανάγκη να γεμίσουν τα ταμεία τους λόγω κρίσης;

Στη Γερμανία, το ξήλωμα των ελβετικών καταθέσεων γερμανών υπηκόων άρχισε με την υπόθεση Φαλτσιάνι και συνεχίζεται έως σήμερα. Στις 10 Αυγούστου 2012, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας πλήρωσε κρατικά χρήματα, εννέα εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει 4 CD με  ονόματα γερμανών πολιτών, που διατηρούσαν υψηλές καταθέσεις στην Ελβετία και ήταν  ύποπτοι για φοροδιαφυγή.Το πρώτο από τα 4 CD αγοράστηκε στα μέσα Ιουλίου στην τιμή των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει στοιχεία χιλίων πελατών ιδιωτικής τράπεζας στη Ζυρίχη. Τα στοιχεία περιελάμβαναν και ιδρύματα, εκτός από λογαριασμούς ιδιωτών, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πλούσιοι γερμανοί πελάτες για να φοροδιαφεύγουν.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελβετίας έχουν συνάψει φορολογική συμφωνία, η οποία υπογράφηκε από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Σεπτέμβριο του 2011 και υπολογίζεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013. Μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας, οι γερμανικές αρχές που είχαν αγοράσει ονόματα πελατών ελβετικών τραπεζών από πηγή το 2010, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε έρευνες εναντίον φοροφυγάδων.

Επιπλέον, μόλις χθες στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες είναι η κυρίαρχη δύναμη στη τοπική κυβέρνηση (το ακούτε κ. Βενιζέλο;) έγιναν έφοδοι σε σπίτια στο Μπόχουμ και το Ντίσελντορφ, όπου όπως έγινε γνωστό ερευνήθηκαν όσοι είχαν αγοράσει προϊόντα της Credit Suisse για ασφάλεια ζωής με βάση τις νήσους Βερμούδες, τα οποία είναι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η γερμανική φορολογική υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα σε ολόκληρη τη Γερμανία ύστερα από νέες πληροφορίες που έλαβε για περίπου 7.000 πλούσιους πελάτες της ελβετικής τράπεζας που ζουν στη χώρα και είναι Γερμανοί πολίτες, αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποίησαν προχθές και οι γαλλικές αρχές (δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι δύο αρχές προχώρησαν τις έρευνες ύστερα από συνεννόηση) στη Λιόν, το Μπορντό και το Στρασβούργο, στα γραφεία της UBS και σε σπίτια υψηλόβαθμων υπαλλήλων της. Η γαλλική δικαιοσύνη ψάχνει για στοιχεία που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος, αλλά και με υποβοήθηση φοροδιαφυγής, όμως δεν δόθηκαν παραπάνω λεπτομέρειες.

Αλλά τι γνωρίζουν όλοι αυτοί οι αδαείς από διαφθορά και κουκούλωμα;

 

 

 

 
Μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας διασφαλίζει την αγροτική ανάπτυξη της
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 11:46

Της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

 

Επανεκκίνηση της οικονομίας δίχως τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και ειδικά του αγροτικού τομέα της χώρας μας δε νοείται. Η στήριξη του αγροτικού τομέα δίχως την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη, δίχως την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Ταμείου δεν είναι εφικτή. Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη θα σημάνει την απώλεια 3,5 δις. το χρόνο, δηλαδή την απώλεια όλων των ενισχύσεων των υποδομών και των αγροτικών επενδύσεων.

Οι καλλιεργητές σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα αδιέξοδα. Αρκετοί κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, διότι δε μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες, την έλλειψη ρευστού για την αγορά εφοδίων και καυσίμων, τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους. Ακόμη σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι. Εκατοντάδες εγκαταλείπουν το επάγγελμα, γεγονός που διαπιστώνεται και από την έντονη μείωση των ποσοτήτων παραγόμενου ελληνικού γάλακτος, τόσο του αιγοπρόβειου, όσο και του αγελαδινού.

Η αποχώρηση επαγγελματιών αγροτών και κτηνοτρόφων από την ελληνική ύπαιθρο χρειάζεται να ανακοπεί άμεσα. Επιπλέον, χρειάζεται να δημιουργηθούν συνθήκες κατάλληλες, για την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης εκείνων των συμπατριωτών μας, που επιθυμούν λόγω της έντονης κρίσης στα αστικά κέντρα, να επιστρέψουν στα πατρογονικά εδάφη για να ξανακαλλιεργήσουν.

Η αντιμετώπιση των αδυναμιών του αγροτικού τομέα της Ελλάδας, παραδοσιακού πυλώνα της οικονομίας της χώρας είναι βασική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και βασικός παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης. Η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας έχει πολλαπλασιαστική προστιθέμενη αξία, τόσο στην παραγωγή νέου πλούτου, όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για την περίοδο από το 2007 ως το 2013 το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ταμείο είχε αφιερώσει 3,9 δις Ευρώ για τη χώρα μας. Ωστόσο, τα τελευταία δύομισι χρόνια, οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων καθυστέρησαν υπερβολικά, κονδύλια προς τους δικαιούχους χάθηκαν, οι υποσχέσεις προς τους Νέους Αγρότες έμειναν εν πολλοίς στα χαρτιά, ο σνομπισμός προς τους κτηνοτρόφους συνεχίστηκε. Οι ηγεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ δε διεκδίκησαν νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά αρκέστηκαν στην απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα που είχε διεκδικήσει η Νέα Δημοκρατία από το 2006 ως το 2009!

Επιπλέον, συνεχίζοντας τη λογική της απλής διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων οι αγρότες έχουν μείνει δίχως ορθή ενημέρωση για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες ανάπτυξης και στήριξης του εισοδήματός τους. Συν τοις άλλοις, κανένα μέτρο δεν ανελήφθη για τη μείωση της διαφοράς τιμής από το χωράφι στο ράφι, γεγονός που πλήττει βάναυσα και τους παραγωγούς, αλλά και τους τελικούς καταναλωτές και την ελληνική οικονομία.

Η Ν.Δ θα λάβει μέτρα για να σπάσει τα καρτέλ προωθώντας την ενίσχυση των συνεταιρισμών, την ίδρυση δημοπρατηρίων και την ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων, ενώ θα στηρίξει οικονομικά τους παραγωγούς, συστήνοντας Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε για τους αγρότες και αντιμετωπίζοντας τα χρέη των κτηνοτρόφων.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ να χαραχθεί νέα εθνική στρατηγική για την ελληνική γεωργία, με ορίζοντα το 2020, στηρίζοντας το εισόδημα των παραγωγών μας και δίνοντας τους πρόσβαση σε νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, που δίνουν έμφαση στη μεταποίηση, τις εξαγωγές και τη διαφύλαξη της υπαίθρου.

Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την αύξηση της ενίσχυσης των Νέων Αγροτών για τα πρώτα πέντε χρόνια της γεωργικής τους δραστηριότητας, με ποσά από 40 εκατ. μέχρι 80 εκατ. ευρώ.

Η Ν.Δ θα προωθήσει την εγκατάσταση χιλιάδων Νέων Αγροτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο παρέχοντας πριμ πρώτης εγκατάστασης μέχρι 50.000 ευρώ και κατοχυρώνοντας για αυτούς ικανοποιητικό αριθμό δικαιωμάτων.

Επιπλέον, η άμεση πρόσβαση στα αναπτυξιακά μέτρα του Δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ, δηλαδή, σε μικρά επιχειρησιακά προγράμματα έως 70.000 ευρώ (Leader, αγροτοπεριβαντολογικά, σχέδια βελτίωσης, οικοτεχνία, εξαγωγές, μεταποίηση), θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση Νέων Αγροτών στη γεωργία και τη δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων.