Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και τι σημαίνουν για τη χώρα, την οικονομία και την Ηλεία συζητήσαμε σήμερα στη ΝΕΡΙΤ
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2015 14:09

10891729 709987759098655 2011763704561786274 n

Δείτε όλο το βίντεο της συζήτησης

 
Μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η κα Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στο Ileiapost.gr
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 20:32
Δ Αυγερινοπούλου:

Στην διασύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την τοπική οικονομία αναφέρθηκε η Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ από την Ζαχάρω κ Θεοδώρα—Διονυσία Αυγερινοπούλου μιλώντας αποκλειστικά στο «ileiapost», σχολιάζοντας την αναγκαιότητα της συνέχισης της παρουσίας των παραρτημάτων των ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδος. Έκανε βέβαια σαφές πως με βάση την διεθνή εμπειρία όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε campus όπου υπάρχουν οι υποδομές για να μπορούν οι φοιτητές με πληρότητα να αφοσιωθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο. 

Επίσης αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της περιβαλλοντικής πολιτικής για την οικονομική ανάπτυξη του νομού καθώς και στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει άμεσα να εκδηλωθούν προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Βασικό για την επίτευξη αυτού του στόχου τόνισε πως είναι η δημιουργία της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων για την οποία οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όσον αφορά τις εκλογές επεσήμανε  πως μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα οδηγήσει την χώρα εκτός της κρίσης ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί η απόφαση για την όποια συνεργασία θα γίνει με βάση το εθνικό συμφέρον. 


Πιστεύετε ότι το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για το νόμο;
Η περιβαλλοντική πολιτική μπορεί να παίξει το ρόλο του μοχλού ανάπτυξης για την Ελλάδα αλλά και για όλα τα κράτη. Άλλωστε αυτό είναι το σύνθημα της βιώσιμης ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Η ανθρωπότητα πρέπει να στηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη με βάση τους φυσικούς τους πόρους αλλά βέβαια και την ηθική διακυβέρνηση. Υπάρχουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο νομό Ηλείας αλλά και να δημιουργήσουν υποδομές για περεταίρω ανάπτυξη όπως είναι η τουριστική που μπορεί να κινηθεί στην κατεύθυνση του οικολογικού και αγροτικού τουρισμού. Υπάρχουν πολλές περιοχές που προστατεύονται από την συνθήκη Natura που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
 

Ποιες είναι οι κατευθύνσεις πάω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές ώστε η πρόοδος και η ευημερία να μπουν στην καθημερινότητα των πολιτών της Ηλείας;
Υπάρχουν δύο επίπεδα πάνω στα οποία πρέπει να κινηθεί μία κυβέρνηση. Το πρώτο είναι το εθνικό επίπεδο και το δεύτερο είναι το τοπικό επίπεδο ή το περιφερειακό. Αναφέρομαι στο εθνικό γιατί αν δεν πάμε καλά σαν χώρα δεν μπορούμε  να πάμε καλά και σαν περιοχή και αυτό είναι δεδομένο. Έχω πάρει για παράδειγμα τώρα μία πρωτοβουλία που ευοδώθηκε πρόσφατα για την ίδρυση του ελληνοαυστραλιανού επιμελητηρίου. Είναι πολύ σημαντικό να ενώσουμε την Ελληνική Οικονομία με υγιείς οικονομίες έξω και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική. Η πρωτοβουλία αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική και για την Ηλεία γιατί πάρα πολλοί συμπατριώτες έχουν συγγενείς στην Αυστραλία και θα μπορούσαν να τους «παρασύρουν» ώστε να φέρουν επενδύσεις και στον τόπο μας. Μία πρωτοβουλία που επίσης ενισχύουμε τις τελευταίες μέρες και πιστεύουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα στο νομό Ηλείας, είναι επιτέλους η ίδρυση της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων υπότ την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να μπορέσουν να γίνουν κάποιες υποδομές στις περιφέρειες , μεταξύ των οποίων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στο νομό Ηλείας. Είναι πολύ σημαντικό για το νομό Ηλείας και βέβαια είναι προτεραιότητα της πολιτικής της ΝΔ να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, να δοθούν  όλα τα χρήματα του ταμείου «Μολυβιάτη» που ανέρχονται στο ποσό των 100 εκ ευρώ, τα οποία είχε συγκεντρώσει  η κυβέρνηση της  ΝΔ και παραμένουν αδιάθετα μέχρι σήμερα. Από κει και πέρα να ενισχυθούν οι υποδομές, να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα όπως είναι η Ολυμπία Οδός. Να δώοουμε μία απάντηση οριστική στο θέμα του αεροδρομίου, αν θα γίνει και που. Να ενισχυθούν οι λιμενικές υποδομές. Έχουμε δύο πολύ σημαντικά λιμάνια στο νομό μας, το Κατάκολο και την Κυλλήνη που μπορεί να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν αυτόνομους ρόλους και βέβαια να μπορέσουμε να φτιάξουμε υποδομές στην αγορά με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
 

Πως σχολιάζεται το πρόβλημα που έχει προκύψει με την βιωσιμότητα του ΤΕΙ λόγω τω περικοπών των κρατικών ενισχύσεων; Θεωρείτε πως πρέπει να γίνει συγχώνευση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων;
Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Δηλαδή εισερχόμαστε σε στρατηγικό σχεδιασμό της παιδείας στην χώρα μας και είναι ένα ειδικότερα ζήτημα το πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση που περνάει το ΤΕΙ συγκεκριμένα στην περιοχή μας λόγω της οικονομικής στενότητας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή την στιγμή που κλυδωνίζεται η Ελλάδα να πούμε πως σχεδιάζουμε την παιδεία από την αρχή. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται κονδύλια εκ νέου. Σε γενικές γραμμές τα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν είναι διασκορπισμένα σε δήμους και κοινότητες. Στο εξωτερικό είναι συγκεντρωμένα σε κάποια campus, σε κάποιες εγκαταστάσεις που μπορούν να δώσουν στους φοιτητές πολύ σημαντικές υποδομές για την εργασία τους για την κοινωνικοποίησή τους και την ανταλλαγή των επιστημονικών απόψεων. Παρ’ όλα αυτά η εκπαίδευση στην Ελλάδα εξυπηρετεί αυτή την στιγμή και σκοπό υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας και δεν είναι αυτή η στιγμή να κλείσεις τα ΤΕΙ τα τοπικά, γιατί που θα στηριχθεί και η τοπική οικονομία. Δηλαδή σε αυτή την μεταβατική περίοδο πρέπει να ενισχύσουμε τα ΤΕΙ. Αυτό το οποίο δείχνει η διεθνής εμπειρία είναι ότι κάθε φορά που υπάρχει οικονομική κρίση ο εκπαιδευτικός τομέας είναι ο πρώτος που υποφέρει. Και αυτό συμβαίνει διότι δεν αποδίδει άμεσα οικονομικά ο τομέας αυτός. Αυτό είναι λάθος γιατί έτσι υπονομεύεις μια ολόκληρη γενιά. Από την δική μας πλευρά είναι προτεραιότητα η υποστήριξη της εκπαίδευσης και της έρευνας. Κάτι που θα το αποδείξουμε και έμπρακτα  γιατί τις επόμενες μέρες, δηλαδή την Τετάρτη 4 Απριλίου θα κάνουμε μία μεγάλη εκδήλωση και με την ΔΑΠ του ΤΕΙ όπου θα μιλήσουμε για τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Πως μπορεί δηλαδή ο εκπαιδευόμενος και ο εκπαιδευτής να λειτουργήσει πιο αυτόνομα και πιο  αποτελεσματικά με την χρήση των νέων τεχνολογιών. Έχουμε καλέσει μία εταιρεία πολύ μεγάλη για να δώσουν υλικοτεχνική υποδομή δωρεάν στο ΤΕΙ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις πρόσκαιρες κρίσεις που περνάει. Από την πλευρά μου φυσικά θα εισηγηθώ να μείνει.
 

Υπάρχει μία δυσαρέσκεια στους πολίτες και στην βάση της ΝΔ επειδή δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και ψήφισε το δεύτερο καθώς και για το ότι στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Πιεστεύετε ότι αυτό θα περιορίσει την δυναμική της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές;
Όχι εφόσον ξεκαθαρίσουμε και εμείς την θέση μας για ποιο λόγο υποστηρίξαμε τις συγκριμένες επιλογές κάθε φορά και εφόσον ο κόσμος πειστεί πραγματικά για το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Από το 2009 διαμορφώθηκαν διαφορετικά οικονομικά  και πολιτικά δεδομένα. Το 2010 ήταν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πως μπορούσε μόνη της σαν κράτος μέλος της Ευρωζώνης, μέσα στην Ευρωζώνη να ανταπεξέλθει οικονομικά. Άλλωστε θυμάστε καλά τι είχε πει και ο κ Καραμανλής τότε, ότι με ένα απλό πάγωμα μισθών για ένα δύο χρόνια θα μπορούσαμε να ισοσκελίσουμε τα προβλήματα τα οποία δημιουργούντο τότε τα οικονομικά και να έχουμε μια σταθερότητα οικονομική. Όμως η πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, όλοι γνωρίζουν πόσο καταστροφική υπήρξε και για την εσωτερική οικονομία αλλά και για την εξωτερική εικόνα της χώρας μας προς τους τρίτους, έφερε τέτοια δεδομένα που δεν μπορούσαμε παρά  αυτή την στιγμή  να δεχθούμε την μείωση του χρέους. Αυτό το οποίο ψήφισε η ΝΔ τώρα που κακώς ονομάστηκε μνημόνιο  δύο γιατί δεν είχε καμία σχέση με το προηγούμενο μνημόνιο, ήταν όπως πολύ καλά γνωρίζεται το  PSI , δηλαδή η περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 108δις  ευρω. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να σου λέει ότι θα μειώσω το χρέος σου και εσύ να  του λες όχι δεν θέλω να το μειώσω θέλω να χρωστάω περισσότερα. 
 

Μετά τις εκλογές βλέπεται αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ;
Ναι πρέπει να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να αποφύγουμε τις εκλογές επί εκλογών, για να αποφύγουμε τους κλυδωνισμούς, για να μπορέσουμε να έχουμε μία σταθερή ηγεσία στην χώρα, για να την βγάλουμε από το αδιέξοδο.
 

Σε περίπτωση που δεν προκύψει είστε έτοιμοι ως κόμμα να συνεργαστείτε με άλλες πολιτικές δυνάμεις μία κυβέρνηση όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν;
Αυτό θα κληθεί να το αποφασίσει ο λαός. Ας δούμε τα δεδομένα αυτή την στιγμή. Να είστε πάντως σίγουροι ότι θα κρίνουμε με βάση το εθνικό συμφέρον και μόνο και εγώ σίγουρα με βάση το συμφέρον των συμπατριωτών μου και του κόσμου γιατί εδώ ζούμε και εδώ ανήκουμε. Τουλάχιστον εγώ έχω  να δω μπροστά μου πολλά πράγματα γιατί θεωρώ πως ανήκω στην νέα γενιά και στις επόμενες δεκαετίες όπως και οι άλλοι συνομήλικοι μου θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε καλά πράγματα θέλω να ελπίζω και θα συμβάλλω σε αυτό.
 

Την δική σας συμμετοχή πως την βλέπεται την επόμενη των εκλογών;
Νομίζω ότι όλοι μας , ο καθένας από την δική του πλευρά, είτε είναι βουλευτής είτε όχι, από την πλευρά δηλαδή του νέου ανθρώπου θα μπορέσει να συμβάλει και αυτό είναι το στοίχημα το μεγάλο, το πως θα υπάρχουν ευκαιρίες για όλους που θα συμβάλλουν στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής. Σίγουρα από την δική μου πλευρά θα προσπαθήσω να φέρω κάποιες ευκαιρίες, είτε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα που η Ηλεία δεν τα έχει εκμεταλλευτεί. Σας  αναφέρω ότι η απορρόφηση των κονδυλίων για την αλιεία είναι μόλις 0,3%  και για την προστασία του περιβάλλοντος μόλις 3,4%. Άρα από την πλευρά θα προσπαθήσω σε συνεργασία με την  τοπική κοινωνία θα φτιάξουμε προγράμματα που θα απορροφήσουν τα κοινοτικά κονδύλια. Από εκεί και πέρα όμως να μπορέσουμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν ευκαιρίες είτε επιχειρηματικότητας, είτε καλύτερης εκπαίδευσης, είτε θέσεων εργασίας μέσα από το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

 

Παρακολουθήστε την συνέντευξη στο Web TV.


 


 
Συνέντευξη στον ANT1 97,2 για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 17:50

Αλχημεία της κυβέρνησης με το περίφημο γραφείο Μολυβιάτη, καταγγέλλει η αναπληρώτρια τομεάρχης περιβάλλοντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Όπως κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 97,2, τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από όλο τον κόσμο για ειδικό σκοπό, καταγράφηκαν ως έσοδα, με αποτέλεσμα το 1/3 των πυρόπληκτων κτιρίων, σε Ηλία και όλους του πληγέντες νομούς, να μην έχουν επισκευαστεί

Όπως σημείωσε μάλιστα η βουλευτής, 4 χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό, όχι μόνο στον Ν. Ηλείας αλλά και στους 17 νομούς που τότε επλήγησαν, το 1/3 των πυρόπληκτων κτιρίων δεν έχουν ακόμα και σήμερα επισκευαστεί, ή και δεν έχουν ανακατασκευασθεί ενώ όπως σημείωσε «λείπουν ακόμα 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά τα λεφτά δεν πρόκειται να δοθούν και σίγουρα δεν πρόκειται να δοθούν εντός του 2011».

Περισσότερα...
 
Συνέντευξη της Βουλ.Επικρατείας ΝΔ, Αναπ.Τομεάρχη Περιβάλλοντος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου στον “Τύπο της Κυριακής”.
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 11:16


Oλόκληρο το κείμενο της συνέντευξης, που παραχώρησε στην εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής” 14 Αυγούστου 2011, η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΝΔ, κα.Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με θέμα την ανάπτυξη της χώρας και τίτλο “Μπήκε οριστικά τέλος στην “πράσινη ανάπτυξη”.

ME ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ…

Μπήκε οριστικά τέλος στην πράσινη ανάπτυξη

«Μια υπερχρεωμένη χώρα οφείλει να προχωρήσει σε τακτικές υψηλής ανάπτυξης
για να βγει από την κρίση. Ενα κράτος επιτυγχάνει υψηλή ανάπτυξη με διάφορους
τρόπους», δήλωσε στην Κατερίνα Κατσαβού στον «Τύπο της Κυριακής» n
Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος
Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να κάνει n
Ελλάδα είναι να στηριχτεί σε αποτελεσματικότερο και βιώσιμο επανασχεδιασμό των πολιτικών
της και στην καινοτομία. Να επανασχεδιάσει την πολιτική τουρισμού με έμφαση στον
οικοτουρισμό και να δώσει έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Περισσότερα...
 
Συνέντευξη στο πορτογαλικό οικονομικό πόρταλ ionline
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 18:47

“Η συνταγή της κυβέρνησης και των πιστωτών μας είναι συνταγή λανθασμένη”.

Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης εξήγησε στη συνέντευξή της στο οικονομικό πόρταλ της Πορτογαλίας, www.ionline.pt η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.
Δείτε την έντυπη έκδοση και το σχετικό λινκ.

http://www.ionline.pt/conteudo/136647-direita-grega-a-receita-do-governo-e-dos-nossos-credores-e-uma-receita-falhada#enviar

Διαβάστε τη συνέντευξη στα Ελληνικά.

Mετάφραση Συνέντευξης :

Γιατί η Νέα Δημοκρατία αντιτίθεται στο πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα;

Το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης έτσι όπως υλοποιείται έως στιγμής, βασίζεται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και στη μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων. Ωστόσο, αυτές οι δύο κατηγορίες είναι αυτές που παραδοσιακά έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα. Η χώρα μας πλήττεται από την ύφεση και η καταναλωτική δύναμη έχει υποχωρήσει, πέρα από κάθε αποδεκτό όριο. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τους φόρους τους, επειδή βάζουν λουκέτο. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν έκανε σχεδόν τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Περισσότερα...