Πώς απαλλάσσονται αγρότες -κτηνοτρόφοι από το Ειδικό Τέλος Aκινήτων - Διευκρινίσεις του Υπ.Οικονομικών μετά από την Ερώτηση στη Βουλή
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 00:01

 

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απαλλαγούν από το Ειδικό Τέλος ακινήτων για τις αγροτικές αποθήκες ή να τους επιστραφούν χρήματα που πλήρωσαν στην περίπτωση που εκδόθηκε λογαριασμός της Δ.Ε.Η για κτίσματα που εξυπηρετούν αποκλειστικά γεωργικές ή κτηνοτροφικές χρήσεις απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Επικρατείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε μετά την Ερώτησή της Βουλευτού, «με τις διατάξεις της παραγράφου 5, του άρθρου 53 του ν.4021/2011 προβλέπεται απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση. Οταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής απαιτείται η ύπαρξη τιμολογίου αγροτικής ή κτηνοτροφικής χρήσης για την 17/9/2011 και την 31/3/2012 αντίστοιχα για τα έτη 2011 και 2012. Η πληροφορία της χρήσης λαμβάνεται από το πεδίο Κωδικός Χρήσης Τιμολογίου της βάσης δεδομένων του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η κατά τις ημερομηνίες αυτές και ο λογαριασμός που εκδίδεται δεν περιλαμβάνει το ΕΕΤΗΔΕ. Στην περίπτωση ωστόσο, που υπάρχουν τιμολόγια που αποδεικνύουν αποκλειστική αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση και εκδόθηκε λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος με ΕΕΤΗΔΕ, ο δικαιούχος της απαλλαγής ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο ΠΟΛ 1056/2-3-2012, προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση από τη ΔΕΗ ή τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος ότι κατά την 17/9/2011 και την 31/3/2012 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε αμιγώς αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση για να του επιστραφεί το καταβληθέν ποσόν του τέλους.  Οταν δεν υπάρχει τιμολόγιο απαιτείται πολεοδομική άδεια ειδικού τύπου ή σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια κάθε δημόσιο έγγραφο, καθώς και φορολογικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι στο ακίνητο δεν ασκείται και άλλη δραστηριότητα (εμπορία, παροχή υπηρεσίας κλπ).Τέλος όπως αναφέρεται στην Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, της παρ.1 του άρθρου 2 της από 16/12/2011 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που κυρώθηκε με το ν.4047/2012, για τα ακίνητα, τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου, υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τ.μ τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ τμήμα του ακινήτου». 

 

Στην Ερώτησή της η Βουλευτής είχε τονίσει τις υπέρμετρες οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι αγρότες, τόσο με το τέλος Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε της Δ.Ε.Η, όσο και με την υποχρεωτική έκδοση αδειών για τις γεωτρήσεις. H ελληνική οικονομία χρειάζεται να επενδύσει άμεσα στον αγροτικό της πυλώνα. Το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων διαρκώς αυξάνεται, την ώρα που οι τιμές των ελληνικών προϊόντων στο χωράφι ολοένα και μειώνονται. Η οικονομική επιβάρυνση των Ελλήνων παραγωγών με διοικητικά κόστη και με φορολόγηση των μέσων παραγωγής τους συνιστά επιλογή, που δεν ενισχύει την ελληνική αγροτική παραγωγή. Οι αγρότες με μικρούς κλήρους και μικρές οικονομικές δυνατότητες πρέπει να υποστηριχθούν, είχε τονίσει στην Ερώτηση η Βουλευτής. 

 

Δείτε ολόκληρη την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών ΕΔΩ.

 
Ερώτηση για προβλήματα λειτουργίας στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 17:17

 avgerinopoulouweb

Ερώτηση για τις σημαντικές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Πύργου κατέθεσε η Βουλευτής Επικρατείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.


Αν και η συγκεκριμένη σχολή διαθέτει 5 εργαστήρια για την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και τη στήριξη τουλάχιστον 50 μαθητών με σοβαρές και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα μαθήματα άρχισαν μετά από τρεις μήνες, λόγω βασικών ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που το στελεχώνουν σήμερα, δεν τοποθετήθηκαν εγκαίρως από το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης. Το Εργαστήριο λειτουργεί ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους με σημαντικές ελλείψεις διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των διδασκομένων.


Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης συστάθηκαν με στόχο την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και την προσαρμογή εφήβων και νέων με ειδικές ανάγες στην κοινωνία και το επαγγελματικό περιβάλλον. Παρά ταύτα, η στελέχωσή τους σε όλη τη χώρα δεν αντιμετωπίζεται με την αρμόζουσα σημασία με αποτέλεσμα αρκετά εξ’αυτών, να υπολειτουργούν και να μην παρέχουν τις υπηρεσίες για τις οποίες θεσπίστηκαν.


Η Βουλευτής  ερωτά το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, πότε σκοπεύει να προκηρύξει οργανικές θέσεις προσωπικού για τη στελέχωση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που λειτουργεί στον Πύργο της Ηλείας. Η κα. Αυγερινοπούλου ερωτά επίσης ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για να καλύψει τις σημαντικές εκπαιδευτικές και λειτουργικές ανάγκες του για το σχολικό έτος, που διανύουμε. Η Βουλευτής με την ιδιότητα του Μέλους της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και το Ειδικό Γυμνάσιο Πύργου την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

 

 
Ερώτηση στο ΥΠ.ΟΙΚ και το ΥΠ.Α.Α.Τ για τις νέες οικονομικές επιβαρύνσεις στους αγρότες
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 15:47

 Ερώτηση για νέες οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι αγρότες, τόσο με το τέλος Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε της Δ.Ε.Η, το οποίο πληρώνουν και για τις αγροτικές αποθήκες, όσο και με την υποχρεωτική έκδοση αδειών για τις γεωτρήσεις, κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Επικρατείας, κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.
Αν και αρχικά είχε δηλωθεί από τα αρμόδια υπουργεία ότι θα εξαιρούνταν τα αγροτικά κτίσματα από την επιβολή του ειδικού τέλους εξαιρέθηκαν μόνο οι αποθήκες-ψυγεία, με αποτέλεσμα γεωργοί και κτηνοτρόφοι να πληρώνουν έως και 2.000 Ευρώ για αποθήκες 600 τ.μ, στις οποίες φυλάσσουν τα αγροτικά μηχανήματα και τις σοδειές τους. Παράλληλα, νέα οικονομική επιβάρυνση εν μέσω της σοβούσας ύφεσης αναμένει τους αγρότες. Για να αποκτήσουν άδειες για γεωτρήσεις, που διαθέτουν είναι αναγκασμένοι να αναθέσουν μελέτες σε πολιτικούς μηχανικούς ή σε άλλες συναφείς ειδικότητες, αλλά και να επωμιστούν νέα επιπρόσθετα διοικητικά κόστη.
Με Ερώτησή της προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η κα. Αυγερινοπούλου ερωτά αν η κυβέρνηση σκοπεύει κατά το τρέχον και κατά τα επόμενα οικονομικά έτη να εξαιρέσει τα αγροτικά κτίσματα από την επιβολή του τέλους ΕΕΤΗΔΕ, καθώς κι αν σκοπεύει να δώσει παράταση στη διαδικασία έκδοσης αδειών για τις παλιές γεωτρήσεις.
H ελληνική οικονομία χρειάζεται να επενδύσει άμεσα στον αγροτικό της πυλώνα. Ωστόσο, το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων διαρκώς αυξάνεται, την ώρα που οι τιμές των ελληνικών προϊόντων στο χωράφι μειώνονται. Οι εταιρίες εφοδίων δεν παρέχουν πλέον καμμία πίστωση για την αγορά σπόρων, εργαλείων, λιπασμάτων και καυσίμων. Η οικονομική επιβάρυνση των Ελλήνων παραγωγών με διοικητικά κόστη και φορολόγηση των μέσων παραγωγής τους συνιστά επιλογή, που δεν ενισχύει την ελληνική αγροτική παραγωγή. Οι αγρότες με μικρούς κλήρους και μικρές οικονομικές δυνατότητες πρέπει να υποστηριχθούν.
 
 

 

 

 
Ερώτηση στη Βουλή για την ανύπαρκτη φύλαξη στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 18:05

KLOPES_OLYMPIA

Ερώτηση για την ανύπαρκτη φύλαξη του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας κατέθεσε η Βουλευτής Επικρατείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, αφού σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα, το προσωπικό ασφαλείας δεν ενισχύθηκε σε αρχαιοφύλακες, ούτε με την προσθήκη υπαλλήλων του ΟΣΕ οι οποίοι μετατάχθηκαν πρόσφατα σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες του Νομού Ηλείας.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για τους κινδύνους, που ενείχε η έλλειψη αρχαιοφυλάκων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι αρμόδιοι φορείς στο υπουργείο Πολιτισμού ζητήσαν μόλις 6 από τους συνολικά 92 υπαλλήλους που μετατάχθηκαν στον Νομό Ηλείας από τον ΟΣΕ. Από τους έξι υπαλλήλους του ΟΣΕ που μετατάχθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, και οι οποίοι ανήκαν στο προσωπικό συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών, μόνον οι δύο ανέλαβαν καθήκοντα φύλαξης στο Μουσείο. Στους υπόλοιπους τέσσερις υπαλλήλους ανετέθησαν άλλες εργασίες, όπως επί παραδείγματι, οι υπηρεσίες καθαριότητας στον αρχαιολογικό χώρο. Να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους, οι μεταταγέντες υπάλληλοι του ΟΣΕ έγιναν κλητήρες σε δημόσιες υπηρεσίες του Νομού Ηλείας.

Η Βουλευτής, που μετέχει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ερωτά με ποιο σκεπτικό κρίθηκε πιο σημαντική η ανάγκη κάλυψης θέσεων για κλητήρες στον συγκεκριμένο νομό της χώρας από τη διαπιστωμένη ανάγκη φύλαξης ορισμένων από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας.

 

 
Ερώτηση για την παράνομη επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 12:31
Ερώτηση για ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό υποβάθμισης του περιβάλλοντος και διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, με αφορμή την παράνομη επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων, που εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο κατέθεσε η Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι η παράνομη επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή Νεόκτιστα του Ασπροπύργου χρήζει άμεσης διερεύνησης και αντιμετώπισης, καθώς διαφορετικά θα σημάνει τη διαιώνιση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, αλλά και την πλήρη διασάλευση της φυσικής ισορροπίας σε μια περιοχή, η οποία περιβαλλοντικά είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Η κα. Αυγερινοπούλου ζητά να ενημερωθεί για το αν έχουν γίνει ενέργειες καθαρισμού της περιοχής από τα επικίνδυνα παράγωγα της παράνομης δραστηριότητας, αλλά και ποιες ενέργειες θα αναλάβει το Υπουργείο για να θωρακιστεί η υγεία των κατοίκων από τοξικά και βαρέα μέταλλα. Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, επανέφερε εξάλλου το Ερώτημα της, για το αν το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει να ορίσει ανώτατα όρια εξασθενούς χρωμίου στο νερό, καθώς παρά το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε πριν από αρκετούς μήνες, δεν έχει καταλήξει σε καμμία απόφαση.
 
Περισσότερα Άρθρα...