Γεωργία-Κτινοτροφία-Αλιεία
Παρέμβαση Αυγερινοπούλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις Ηλείων Αγροτών
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 00:00

AGROTESΠαρέμβαση για τις δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν σήμερα σε ό,τι αφορά την πληρωμή επιδοτήσεων μερίδας παραγωγών της ΕΑΣ Πύργου έκανε η Ηλεία Βουλευτής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. 

Η Ηλεία Βουλευτής μετά από καταγγελίες αγροτών, επικοινώνησε επειγόντως με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρη Αποστολάκο, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο του οργανισμού κ.Οφίδη, τους εξέθεσε λεπτομερώς το πρόβλημα που έχει προκληθεί- χωρίς υπαιτιότητα των παραγωγών- και ζήτησε από τους αρμόδιους να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου πληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, οι δικαιούχοι.

Τόσο ο κ. Αποστολάκος όσο και ο κ. Οφίδης αφού εξέτασαν το ζήτημα, διαβεβαίωσαν ότι οι αγρότες δεν χάνουν κανένα από τα δικαιώματά τους και θα πληρωθούν το πολύ έως τις 15 Δεκεμβρίου. Ο κ. Αποστολάκος απέδωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε καθυστέρηση αποστολής των ψηφιοποιημένων στοιχείων των συμβολαίων των αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

 
Ερώτηση Αυγερινοπούλου για τον καταρροϊκό πυρετό σε αιγοπρόβατα
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 00:00

Ερώτηση για τον καταρροϊκό πυρετό που έχει πλήξει τις τελευταίες εβδομάδες κοπάδια αιγοπροβάτων στην Πελοπόννησο υπέγραψε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. 

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία της ασθένειας η Βουλευτής Ηλείας, ερωτά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ποια μέτρα θα λάβει σε ό,τι αφορά την πρόληψη, με την εφαρμογή ψεκασμών ή τη δωρεάν παροχή εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών φαρμάκων στους κτηνοτρόφους. Επίσης ερωτά το υπουργείο για το πώς προτίθεται να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, τη μειωμένη παραγωγή, καθώς και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στο εισόδημά τους.

 
Ερώτηση Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 00:00

Προσθέστε στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. την αποζημίωση από περονόσπορο

Ερώτηση στην οποία τονίζει ότι είναι ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιώνει τους αμπελοκαλλιεργητές από την ασθένεια του περονόσπορου κατέθεσε χθες, η Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ,. Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου αφού εκθέτει με λεπτομέρειες το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ηλεία από τους μήνες Απρίλιο – Μάιο με τις συνεχόμενες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, επισημαίνει ότι ο περονόσπορος προκαλεί τη σπουδαιότερη ασθένεια της αμπελοκαλλιέργειας. Η ίδια επισημαίνει ότι λόγω και των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας είναι πιθανόν τα επόμενα χρόνια, ο περονόσπορος να βρίσκει ακόμη πιο πρόσφορες καιρικές συνθήκες εκδήλωσής του. 

Η Βουλευτής Ηλείας, σημειώνει ότι αν και ο περονόσπορος αποτελεί τη σημαντικότερη ασθένεια της αμπέλου, ο ΕΛ.Γ.Α. δεν καλύπτει ασφαλιστικά αυτή την αιτία φυτικής βλάβης, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται οι παραγωγοί. 

Η αμπελοκαλλιέργεια είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια και ήδη τα τελευταία χρόνια δεκάδες παραγωγοί την έχουν εγκαταλείψει, καθώς τα έξοδα είναι πολλά και τα έσοδα λιγοστά. Το αποτέλεσμα είναι ότι στη χώρα του Διονύσου, η Ελλάδα εισάγει και μούστο από γειτονικές χώρες. Χρειάζεται να στηριχθούν οι αμπελοκαλλιεργητές της χώρας μας και η παραγωγή τοπικού εξαγώγιμου οίνου υψηλής ποιότητας. Η χώρα μας πρέπει να προτείνει και να ζητήσει ειδικά προγράμματα πρόληψης και προσαρμογής της ελληνικής αγροτικής παραγωγής έναντι των κλιματικών αλλαγών και των ασθενειών που αυτή μπορεί να επιφέρει επισημαίνει στην Ερώτηση, η Δρ. Αυγερινοπούλου. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ερωτά λοιπόν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί δεν ασφαλίζεται και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛ.Γ.Α. η σημαντικότερη και βλαπτικότερη ασθένεια της αμπέλου, καθώς και αν προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να ασφαλίζονται οι παραγωγοί έναντι του κινδύνου αυτού. Η Ηλεία Βουλευτής ερωτά επίσης, αν είναι δυνατόν, μια τέτοια προσθήκη αιτίας στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. είναι δυνατόν να αποκτήσει αναδρομική ισχύ για να μην αναγκαστούν οι αμπελοκαλλιεργητές να καταφύγουν στα Π.Σ.Ε.Α. για να αποζημιωθούν. Υπενθυμίζεται ότι οι αμπελοκαλλιεργητές της Ηλείας έχουν υποστεί παρόμοια βλάβη και το 2012 και ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί.

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ ΖΗΤΗΣΕ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ, Ν.Δ. ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 00:00

AGROTESΝα πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προέδρου του ΕΛ.ΓΑ με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Ηλείας ζήτησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα των αποζημιώσεων από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, αλλά και από τον περονόσπορο. 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου μετά και από συναντήσεις με εκπροσώπους Ηλείων παραγωγών που την επισκέφθηκαν ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη, αλλά και τον κ. Έξαρχο για τις πολύ έντονες ζημίες που έχουν υποστεί και τους κάλεσε να αναζητήσουν άμεσα λύση για τους σταφιδοπαραγωγούς, αλλά και τους ελαιοπαραγωγούς που βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται. Ζήτησε επίσης, να κινηθούν άμεσα οι γεωπόνοι ελεγκτές του ΕΛΓΑ για την καταγραφή της ζημίας. 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου ζήτησε άμεση συνάντηση του Υπουργού και των αρμοδίων του ΕΛ.Γ.Α, καθώς οι σταφοδοπαραγωγοί αλλά και οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τον κόπο τους να καταστρέφεται για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την απόσυρση πολλών αγροτών από τις καλλιέργειές τους. Η κα. Αυγερινοπούλου θεωρεί ότι η στήριξη του αγροτικού τομέα της χώρας μας είναι απαραίτητο εργαλείο στήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό, έχει μεσολαβήσει αρκετές φορές για την πραγματοποίηση συναντήσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και των γεωργών της Ηλείας, με στόχο την επίλυση πάγιων αιτημάτων τους, αλλά και την καλύτερη ενημέρωσή τους. 

Εξάλλου, η Δρ. Αυγερινοπούλου σε επισκέψεις της στη Διεύθυνση Αγροτικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες έχει τονίσει ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί το πλαίσιο αποζημιώσεων των αγροτικών καλλιεργειών, έτσι ώστε να περιλαμβάνει και αίτια που προκαλούνται από την αλλαγή του μικροκλίματος, λόγω και των κλιματικών αλλαγών. 

 
Εκτιμητές του ΕΛΓΑ σε χωράφια σταφιδοπαραγωγών
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 00:00

Κλιμάκια γεωπόνων-εκτιμητών των ζημιών από τις καταστροφές που υπέστησαν πρόσφατα παραγωγοί σταφίδας, αλλά και άλλοι καλλιεργητές θα αποσταλούν από την επόμενη εβδομάδα σε χωράφια της Ηλείας. 

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες, η επόπτρια του ΕΛΓΑ στην Ηλεία, κα. Αγγελική Πανταζοπούλου στη Βουλευτή Ηλείας Ν.Δ. Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου μετά από επικοινωνία τους για το ζήτημα. Η επόπτρια σημείωσε ότι οι ελεγκτές θα επισκεφθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας καλλιέργειες σταφίδας στο Δήμο Πύργου, και σε περιοχές του πρώην καλλικρατικού δήμου Ιάρδανου. 

Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να αποζημιώσει άμεσα τους αγρότες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις παραγωγοί του Νομού Ηλείας επλήγησαν δύο φορές μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικό τμήμα της σοδειάς τους.