Στην πρώτη Συνέλευση του UNEP για το Περιβάλλον η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 00:00

Group picture ESDN Conference 2014Στις εργασίες της πρώτης Συνέλευσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UN Environment Assembly-UNEA), η οποία πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου στο Ναϊρόμπι της Κένυα, παρουσία κυβερνητικών αντιπροσωπειών από 193 κράτη, συμμετέχει η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τον ΟΗΕ (IPU)  συμμετέχει στις συνεδριάσεις της UNEA για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Πολιτική, Στρατηγικές και Δεδομένα για την Ισότητα των Φύλων και το Περιβάλλον» σε συνεδρίαση ειδικού Φόρουμ που διοργανώνει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) στο πλαίσιο της Συνέλευσης. 

Στο περιθώριο των εργασιών η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποιεί διμερείς συναντήσεις για περιβαλλοντικά θέματα με υπουργούς και υφυπουργούς Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, της Κούβας, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας, της Αργεντινής και της Κόστα Ρίκα.

Η UNEA είναι το πλέον υψηλόβαθμο σώμα που έχει συστήσει ο ΟΗΕ για το περιβάλλον και σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι 193 κυβερνήσεων, βουλευτές, ακαδημαϊκοί και μέλη περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο. Στόχος της σύστασής της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα να προωθηθούν στη διεθνή ατζέντα των συνομιλιών και να καταλάβουν το ίδιο επίπεδο βαρύτητας, όπως οι διαβουλεύσεις και οι δράσεις του ΟΗΕ για την ειρήνη, την καταπολέμηση της φτώχειας, την ασφάλεια, την υγεία και το εμπόριο. 

Υψηλά στην ατζέντα της πρώτης συνεδρίασης της UNEA έχουν τεθεί οι συζητήσεις για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), που θα αναλάβουν τόσο τα υπό ανάπτυξη, όσο και τα αναπτυγμένα κράτη του πλανήτη μετά το 2015 (Post-2015 Development Agenda). Η UNEA αναμένεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών θεμάτων, ενώ αποφάσεις της θα προωθηθούν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.