Στην Αθήνα το Συνέδριο των Νέων Ευρωπαίων Ηγετών '40 κάτω από 40 ' «Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των Μεσογειακών χωρών»
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 00:00

Με πρόσκληση της Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, Βουλευτού Ν.Ηλείας και Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, διεξήχθη στην Αθήνα, από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου, το τέταρτο συνέδριο που οργάνωσαν οι δεξαμενές σκέψεις «Φίλοι της Ευρώπης» και «EuropaNova», και οι «Νέοι ΕυρωπαίοιΗγέτες «40 κάτω των 40».

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, που επελέγη μεταξύ της πρώτης ομάδας Νέων Ευρωπαίων Ηγετών για τα έτη 2011-2012, καλωσόρισε την ομάδα των "40 κάτω των 40" που πραγματοποίησαν τη συνάντησή τους στην Ελλάδα, τονίζοντας τις έντονες προκλήσεις και τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλει ο ελληνικός λαός προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση και να οικοδομήσει μια καλύτερη ζωή για τις μελλοντικές γενιές.

Το πρόγραμμα των Ευρωπαίων Νέων Ηγετών «40 κάτω των 40» ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία των φιλο-ευρωπαϊκών δεξαμενών σκέψης “EuropaNova” και “Friends of Europe”. Στοχεύει στην προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και την ανάπτυξη ηγεσίας με τη συμμετοχή 40 εκ των πιο λαμπρών νεαρών μυαλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πρωτοβουλίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης. Κάθε χρόνο, οι σαράντα νέοι ηγέτες, που διαθέτουν διαφορετικό επαγγελματικό και πολιτισμικό υπόβαθρο και διάφορες εθνικότητες, λαμβάνουν μέρος σε μια σειρά εξαμηνιαίων τριήμερων συνεδριάσεων. Καλούνται να μελετήσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και να δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες που μπορούν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις. 

Η φετινή γενιά των Νέων Ευρωπαίων Ηγετών συναντήθηκε στην Αθήνα και συζήτησε για το μέλλον της οικονομίας, καθώς και για τη συνολική δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα. Στα θέματα που συζητήθηκαν στο σεμινάριο περιελήφθησαν η δημοκρατία και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και οι προοπτικές για μια ευρωπαϊκή "ανανέωση".

Το σεμινάριο ξεκίνησε με μια ανοικτή συζήτηση μεταξύ των Νέων Ηγετών και του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου. «Η οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρώπης μετά την κρίση θα εξαρτηθεί από την προώθηση της ενότητας της Ένωσης» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη μοιρολατρία της ανάλυσης και να προσφέρουμε ελπίδα με σχέδιο, κατεύθυνση και μια συνεκτική αφήγηση για τις νεότερες γενιές Ευρωπαίων."

Η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην Ευρω-Μεσογειακή Εταιρική Σχέση, ως ένα πλαίσιο θετικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Στην ομιλία της η Δρ. Αυγερινοπούλου δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους και μέσα για να στηρίξει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γειτονικές χώρες της για την επίτευξη περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος έδωσε έμφαση στο σημαντικό ρόλο των Νέων Ευρωπαίων Ηγετών και της νέας γενιάς των Ευρωπαίων στο σύνολό τους για την ανάπτυξη και την προώθηση μιας βιώσιμης, χωρίς αποκλεισμούς, οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα αποτελεί υπόδειγμα για την ευρύτερη περιοχή και όλο τον κόσμο. 

Κατά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της «EuropaNova» Guillaume Κlossa, και o Γενικός Γραμματέας των “Friends of Europe” Giles Merritt πραγματοποίησαν εισηγήσεις για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. 

Τις εργασίες φιλοξένησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα καλωσόρισε στις εγκαταστάσεις του στο Σούνιο ο εκπρόσωπος του οργανισμού κ. Ιωάννης Καρκαλής. Μεταξύ των ομιλητών του σεμιναρίου περιλαμβάνονται η Πρέσβης του βασιλιά Mohamed VI του Βασιλείου του Μαρόκου Assia Bensalah Alaoui,  ο Dawood Azami, Ανώτερος Δημοσιογράφος Broadcast για το BBC World Service και η Souad Mekhennet, δημοσιογράφος των New York Times, ZDF και της Frankfurter Allgemeine Zeitung.