Άμεση ανάγκη πραγματοποίησης μελέτης για την αναστήλωση του ναού των Περιβολίων Φιγαλείας
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013 09:08

Πύργος,  17 Ιουνίου 2013

Τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού σε Ερώτηση της Δ.Θ. Αυγερινοπούλου

Την πραγματοποίηση πλήρους μελέτης του δομικού υλικού του ναού των Περιβολίων Φιγαλείας προκρίνει η Προϊσταμένη της Ζ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκειμένου να προχωρήσει η αναστήλωσή του και η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου και να γίνει επισκέψιμος. Την απάντηση αυτή απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ., κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή της Φιγαλείας.

Είναι πολύ σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της Ηλείας και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιοχής, που είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την πολιτιστική κληρονομιά μας, και αγωνιούν για την ανάδειξη και αξιοποίησή της να ολοκληρωθούν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός ναός των Περιβολίων και να γίνει γνωστότερη στο ευρύ κοινό η Ιστορία της.  Το Υπουργείο Πολιτισμού χρειάζεται να προστρέξει σε βοήθεια της Ζ΄Εφορείας χρηματοδοτώντας τις απαραίτητες μελέτες.

Σύμφωνα με την Απάντηση του Υπουργείου «Στο ναό των Περιβολίων Φιγαλείας, στη θέση «Διάσελλο», πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα υπό την διεύθυνση της προϊσταμένης της Ζ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Γεωργίας Χατζή-Σπηλιοπούλου κατά τα έτη 2006 έως και το 2012. Ο ναός έλαβε την ονομασία «ναός Cooper» τιμής ένεκεν από τον εκλιπόντα Αμερικανό καθηγητή Frederic A. Cooper, ο οποίος στο πλαίσιο ενδελεχών τοπογραφικών ερευνών του στο περιβάλλον του ναού του Απόλλωνος Επικουρίου, εντόπισε τα ορατά λείψανα του μνημείου την δεκαετία του 1970 και δημοσίευσε παρατηρήσεις και απόψεις του με φωτογραφική τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα τη συστηματική ανασκαφή, ανασκαφική έρευνα θεωρείται λήξασα. Πέραν του ναού, η ανασκαφική έρευνα θεωρείται λήξασα. Πέραν του ναού, η ανασκαφική έρευνα στο παρελθόν αποκάλυψε κτηριακά κατάλοιπα οργανωμένου ιερού, αγνώστου μέχρι στιγμής θεότητος ή ήρωος, καθώς και λίθινο ανοικτό αγωγό ύδατος, μήκος περίπου 110 μέτρων».

Στην Απάντηση τονίζεται ότι «είναι αναγκαία πλέον η πραγματοποίηση της πλήρους μελέτης του δομικού υλικού του μνημείου ώστε να ακολουθήσει η αναστήλωσή του και στη συνέχεια η κατάλληλη διαμόρφωσή του αρχαιολογικού χώρου ως επισκέψιμου. Για το θέμα της παραπάνω μελέτης αναστήλωσης καταβάλλεται εκ νέου προσπάθεια για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης, στην οποία εμπλέκεται ελληνικός επιστημονικός φορέας σε συνεργασία με την Ζ΄Εφορεία μέσω χορηγίας ή δωρεάς»….