Ενίσχυση των Πυρόπληκτων Περιφερειών του 2007,ζήτησε από τον Επίτροπο Hahn, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος,Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 17:07

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 17 Ιουνίου 2013

Την ενίσχυση των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, καθώς και τμημάτων της Στερεάς Ελλάδας, που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 και οι οποίες, έως και σήμερα, δεν έχουν αποκατασταθεί ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, κ. Γιοχάνες Χαν, η κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου καλωσορίζοντάς τον σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βουλή των Ελλήνων.
Η Βουλευτής Ηλείας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος προσκάλεσε τον κ. Χαν σε συνεδρίαση αφιερωμένη στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διαθέτουν οι περιφέρειες της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την περίοδο 2014-2020. Ο κ. Χαν αποδέχθηκε την πρόσκληση και προσήλθε στη συνεδρίαση συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Βιρβιδάκη και τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ κ. Γ. Γιαννούση.
Η κα. Αυγερινοπούλου τόνισε απευθυνόμενη στον κ. Επίτροπο ότι «η Ελλάδα διαθέτει μερικά από τα πιο όμορφα οικοσυστήματα. Είναι όμως, ευάλωτα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς παράγοντες, όσο και από φυσικές καταστροφές. Μεγάλο τμήμα των περιφερειών της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας καθώς και της Στερεάς Ελλάδας καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 και έως και σήμερα παρά τις προσπάθειες, δεν έχουν αποκατασταθεί. Μόνο το 50% της αρχικής χρηματοδότησης που είχε αρχικά υπολογίσει η Ε.Ε. ότι χρειάζονται οι περιφέρειες αυτές για να ανασυγκροτηθούν, έχει διατεθεί στην Ελλάδα». «Οι συγκεκριμένες περιφέρειες χρειάζονται πολύ περισσότερη υποστήριξη για να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν από τις φυσικές καταστροφές» εξήγησε στην ομιλία της, εκπροσωπώντας την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Η κα Αυγερινοπούλου ενημέρωσε επίσης, τον κ. Χαν ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψία σε τμήματα των Περιφερειών αυτών και θα υποβάλλει τα συμπεράσματά της στην Επιτροπή προσδοκώντας την υποστήριξή της. «Για εμάς για την Ελλάδα κοινός στόχος είναι η υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Τα ευρωπαϊκά ταμεία θα πρέπει να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να στηρίξει την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί και η καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη» σημείωσε.
Η κα. Αυγερινοπούλου ζήτησε εξάλλου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει στην κωδικοποίηση και τη βελτιστοποίηση του ευρωπαϊκού δικαίου περιβάλλοντος, καθώς η συνεχής παραγωγή νέων Κανονισμών και Οδηγιών δεν διευκολύνει τα κράτη – μέλη να αναπτύξουν ομοιογενές σώμα περιβαλλοντικού δικαίου, έτσι ώστε να το εφαρμόζουν με συνέπεια. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος τόνισε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει εκτός από την κωδικοποίηση του δασικού δικαίου, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί ήδη με κοινοτικά κονδύλια, να προχωρήσει και η κωδικοποίηση και βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού δικαίου.
Η κα. Αυγερινοπούλου ζήτησε επίσης την στήριξή του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων, που έχει η Ελλάδα σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως η χαρτογράφηση των Ποσειδωνιών, το ακτολόγιο και η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών.