Oμιλία Αυγερινοπούλου για επέκταση κατηγορητηρίου κατά Παπακωνσταντίνου
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 11:59

7 Ιουνίου 2013

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στηρίζω την Πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πραγματικά περιστατικά από τα οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας περί την υπηρεσία»σε βαθμό κακουργήματος κατά το Άρθρo 256 του Ποινικού Κώδικα.
Έγινε σαφές ότι υπήρξε επίσημο εγγράφο σε μορφή CD το οποίο παραδόθηκε στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας και το οποίο περιείχε λίστα Eλλήνων καταθετών σε τράπεζα του εξωτερικού. Ως επίσημο στοιχείο του κράτους, έπρεπε να είχε πρωτοκολληθεί, να παραδοθεί στο ΣΔΟΕ και να είχε ξεκινήσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος των καταθετών.  Ο τότε αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αντί να πράξει ό,τι ακριβώς, όφειλε με βάση το νόμο, φέρεται να το παρέλαβε ο ίδιος, να το νόθευσε και να το απέκρυψε, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι από τις χώρες που έλαβαν γνώση της λίστας, μόνο η Ελλάδα επέλεξε να μην κάνει έρευνα και να μην την αξιοποιήσει. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ.Βρετανία και άλλα κράτη δικαίου τήρησαν τη νομιμότητα και έλεγξαν τους φοροδιαφεύγοντες. Εξασφάλισαν   διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου προς όφελος του κράτους τους και του λαού τους.
Μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Ελλάδα επέλεξε μην να το κάνει. Επέλεξε ταυτόχρονα να αποπληρώνει το χρέος της η χώρα, όχι με τη συλλογή των διαφυγόντων φόρων από τους συγγενείς, τους γνωστούς και τους φίλους του,  αλλά φορτώνοντάς το στις πλάτες του ελληνικού λαού, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, πράττοντας αντίθετα από το δημόσιο συμφέρον.
 Τι νομίζε, και αυτός και οι συνένοχοί του?  Νόμιζε ότι η Λίστα αυτή θα έμενε για πάντα κρυφή; Ο κάθε πολίτης μπορούσε να πληροφορηθεί την ύπαρξή της, απλά, μέσα από το ιντερνετ. Σε ποια εποχή νομίζουν μερικοί αλαζόνες ότι ζούμε; Ο λαός πλέον γνωρίζει. Δεν μπορεί να τον χειραγωγήσει κανείς.
Προτείνω να γίνει έλεγχος νομιμότητας αλλά και σκοπιμότητας και σε άλλες πράξεις τις οποίες υπέγραψε ο κ. Παπακωνσταντίνου ως Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Περιβάλλοντος. Να σας θυμίσω, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατήργησε ως Υπουργός Οικονομικών το Ταμείο Μολυβιάτη από δωρεές καταθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών μετά τις πυρκαγιές του 2007.
Γιατί καταργήσατε το Ταμείο κ. Παπακωνσταντίνου; Τι σκοπούς είχατε; Πού θα πήγαιναν τα 120.000.000 εκατ ευρώ, που είχαν απομείνει; Το Δ.Σ. του Ταμείου παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες του. Δεν επιβάρυνε το κράτος.,  Ευτυχώς που με την παρέμβασή μας, πολλών βουλευτών των πυρόπληκτων νομών, μπήκαν τα χρήματα σε ειδικό λογαριασμό και δεν τα αποστερήσατε από τους πυρόπληκτους.
Η Λίστα Λαγκάρντ είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου, μια ένδειξη για το τι μπορεί να συνέβαινε στο παρελθόν με την οικονομική διαχείριση των δημοσίων χρημάτων. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μεγάλο έργο να φέρει σε πέρας. Πρέπει άμεσα να ρίξουμε φως και να πατάξουμε το σύνολο της φοροδιαφυγής.
Για να γίνει αυτό πρέπει οι υπηρεσίες ειδικών ελέγχων να στελεχωθούν άμεσα με το κατάλληλο προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών από τις 150 οργανικές θέσεις ελεγκτών που προβλέπεται να έχει σήμερα 40 υπαλλήλους για να ελέγξουν χιλιάδες υποθέσεις και δεκάδες εισαγγελικές παραγγελίες.
Δεν είναι δυνατόν, η Δ.Ο.Υ Ψυχικού να μην έχει σήμερα ούτε διευθυντή, ούτε υποδιευθυντή ελέγχου, ούτε και επόπτη ελέγχου. Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου πρέπει να γίνει με ταχύτερους ρυθμούς. Κυρίως, πρέπει άμεσα να γίνει έλεγχος πόθεν έσχες για όσους κατείχαν θέσεις εξουσίας από το 1974 ως σήμερα. Οι πολίτες αναμένουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και για τη Λίστα Λαγκάρντ, αλλά και για άλλες υποθέσεις δημοσιοποιημένες και μη.
Είναι επίσης σαφές, ότι από εδώ και πέρα πρέπει να υιοθετήσουμε πλήρες σύστημα ανοικτών, δημόσιων δεδομένων για όλες τις δημόσιες δαπάνες, που γίνονται τόσο από την κεντρική κυβέρνηση, όσο και από τους δήμους και τις περιφέρειες, για να επέλθει διαφάνεια και να διαθέτει πλήρη ενημέρωση ο φορολογούμενος πολίτης.
Με την επέκταση αυτή του κατηγορητηρίου δίνουμε το μήνυμα σήμερα ότι όλοι όσοι διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία δεν θα μένουν χωρίς εποπτία, δεν θα μένουν χωρίς έλεγχο, δεν θα διαχειρίζονται κατά το δοκούν τα χρήματα και τις τύχες του Ελληνικού λαού.
Το Δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από όλα.