Στις εργασίες της Συμβουλευτικής Ομάδας Περιβαλλοντικών Έκτακτων Καταστάσεων (AGEE)
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 12:55

16 Μαΐου 2013

Στις εργασίες της Συμβουλευτικής Ομάδας Περιβαλλοντικών Έκτακτων Καταστάσεων (AGEE), που διεξάγεται στη Γενεύη από τις 15-17 Μαΐου συμμετέχει με πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η Συμβουλευτική Ομάδα για Περιβαλλοντικές Έκτακτες Καταστάσεις (AGEE) είναι ένα διετές παγκόσμιο Forum, που φέρνει σε επαφή μέλη κυβερνήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέλη της βιομηχανίας,  και μη κυβερνητικών οργανώσεων-υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, εμπειρογνωμόνων για το περιβάλλον και διαχειριστών καταστροφών απ’ όλον τον κόσμο. Στόχος της σύσκεψης είναι η βελτίωση της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης σε φυσικές καταστροφές είτε προέρχονται από ανθρωπογενή είτε από φυσικά αίτια.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ ανακοινώθηκε ότι τίθεται πλέον σε κανονική λειτουργία το «Environmental Emergencies Center» www.eecentre.org, η ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία έχουν ανοικτή πρόσβαση όλα τα κράτη του κόσμου, εκπροσώποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ερευνητές πληροφορίες και εκπαίδευση για την αύξηση της ικανότητας πρόληψης και αντίδρασης σε περιβαλλοντικές καταστροφές. Οι εμπειρογνώμονες ανέλυσαν τον τρόπο αντίδρασης σε τρία διαφορετικά, πραγματικά περισταστικά φυσικών καταστροφών που συνέβησαν φέτος στον πλανήτη μας, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Κύριο ζήτημα συζήτησης ήταν η έλλειψη συντονισμού στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων επανέλαβε πρόταση που είχε απευθύνει και κατά την συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Ομάδας Περιβαλλοντικών Έκτακτων Καταστάσεων (AGEE) στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται να αναπτυχθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, Περιφερειακό Κέντρο Συντονισμού (Regional Co-Ordination Centre), με έδρα την Ελλάδα με σκοπό την έγκαιρη ενίσχυση των διαθέσιμων μέσων αντιμετώπισης περιβαλλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Η κα. Αυγερινοπούλου κάλεσε τους ειδικούς να συζητήσουν αυτό το σχέδιο και κατά τη διάρκεια Συνεδρίασης που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας, ο «Κύκλος Βουλευτών της Μεσογείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» (COMPSUD.

Η κα. Αυγερινοπούλου υποσχέθηκε εξ’άλλου να μεταφέρει στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά και στην Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα των ειδικών που συμμετέχουν στο Joint Emergency Unit του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), αλλά και του Γραφείου Αντιμετώπισης Ανθρωπιστικών Καταστροφών (OCHA) για την προώθηση Ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, που θα ενσωματώνει στην ανθρωπιστική διάσταση των φυσικών καταστροφών, και αυτήν της ανάγκης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τους.