Ψηφίζεται η τροπολογία για τους εργολάβους δακοκτονίας
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 15:51

Αθήνα, 22 Απριλίου 2013

Αθήνα, 22 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Μεθαύριο Πέμπτη ψηφίζεται

η τροπολογία για τους εργολάβους

δακοκτονίας του Νομού Ηλείας

 

Αναφορά και για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2013

 

Οριστικό τέλος λαμβάνει η ταλαιπωρία των 300 εργολάβων δακοκτονίας, καθώς μετά από συνεχείς ενέργειες και παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε με πρωτοβουλία της Βουλευτού Ηλείας Ν.Δ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου την περασμένη Παρασκευή τροπολογία, που επιλύει το ζήτημά τους.

Τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών δέχτηκαν την πρόταση της κας. Αυγερινοπούλου επί της τροπολογίας για τους εργολάβους δακοκτονίας, οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο. Το Υπουργείο Οικονομικών ενέταξε την τροπολογία στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί μεθαύριο Πέμπτη 25 Απριλίου.

Από το  Γενικό Λογιστήριο του κράτους θεωρούν ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα για να δημοσιευθεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος της αποπληρωμής των Ηλείων παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2012, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Εξ’άλλου, η Βουλευτής Ηλείας κατέθεσε Αναφορά για το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2013, καθώς με τον τρέχοντα προγραμματισμό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κινδυνεύουν να μην προστατευτούν τα δύο τρίτα των ελαιόδεντρων του Νομού. Με δεδομένο ότι η Ηλεία βασίζει τμήμα της ανάπτυξής της στην ελαιοπαραγωγή είναι ριψοκίνδυνο να μην εφαρμοστεί πρόγραμμα δακοκτονίας για όλους του ελαιώνες. Η εφαρμογή  μειωμένου προγράμματος δακοκτονίας κινδυνεύει να δώσει χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο, γεγονός που αν δεν διορθωθεί θα αναγκάσει τους Ηλείους παραγωγούς να το πωλήσουν σε χαμηλές τιμές.