Επιτροπή για Ταμείο Μολυβιάτη
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 09:57

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2013

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ανοίγει

 

το θέμα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη

και της Ανασυγκρότησης των Πυρόπληκτων Περιοχών

 

Σε συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος συζητήθηκαν χθες με πρωτοβουλία της Προέδρου, Δόκτορος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου τα θέματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη για την «Αποκατάσταση των Πυρόπληκτων Περιοχών μέσω δωρεών», ενώ εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο, 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Στις πυρκαγιές του 2007 χάθηκαν 67 ανθρώπινες ζωές, τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και περιουσίες. Οι πυρκαγιές εξακολουθούν να έχουν αυξητική τάση την τελευταία δεκαετία, ενώ διαπιστώνεται ότι σε θέματα αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων, ανασυγκρότησης και πρόληψης χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια.

Μετά από δύο χρόνια αβεβαιότητας, με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση Σαμαρά προχωρά στην επανεκκίνηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, εντάσσοντας και νέα έργα. Οι Περιφέρειες καλούνται να αξιολογήσουν προτάσεις που θα τους υποβάλλουν στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης οι πληγέντες Δήμοι. Σκοπός της Επιτροπής είναι να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανασυγκρότησης και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υπαρχόντων κονδυλίων. Η Επιτροπή έχει ζητήσει και έλαβε προτάσεις από πολίτες και φορείς, οι οποίες αφορούν ως επί τω πλείστον την Ηλεία, που είχε υποστεί και το σοβαρότερο πλήγμα.

 

Στη  χθεσινή συνεδρίαση ενημέρωσαν τα μέλη της Βουλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, η κυρία Μιλένα Κόντου, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Τρύφων Δασκαλάκης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Δασών του Υ.Π.Ε.Κ.Α.,  ο κ. Φοίβος Θεοδώρου, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν: το προεδρείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλέας «Ο ΄Αγιος Γεώργιος», εκπρόσωποι του συλλόγου και της κοινότητας της πυρόπληκτης Μακίστου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοχωριτών «Ο Άγιος Γεώργιος», του Συλλόγου Πυροπλήκτων Αγίας Άννας, Πύργου και του Προέδρου του Συλλόγου Παλαιοχωριτών του Δήμου Πηνειού. Παρευρέθηκε επίσης η κα. Ευαγγελία Κορακάκη, δασολόγος, Περιβαλλοντολόγος και Υπεύθυνος Προγραμμάτων της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης WWF Ελλάς.