Συνάντηση Αυγερινοπούλου στις Βρυξέλλες
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 09:39

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2013

 

Συνάντηση Αυγερινοπούλου στο Γραφείο του Επιτρόπου

Γεωργίας στις Βρυξέλλες για τα προβλήματα των Ηλείων Αγροτών

Συνάντηση εργασίας  με τον κ. Georg HAEUSLER, επικεφαλής του Γραφείου του Επιτρόπου Γεωργίας Ντασιάν Τσιόλος, καθώς και με την κα. Alina UJUPAN αρμόδια για τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων και την Ελλάδα  είχε χθες στις Βρυξέλλες η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για τα θέματα που απασχολούν τον αγρο-κτηνοτροφικό τομέα του Νομού. Ο κ. HAEUSLER, υπεύθυνος για θέματα στρατηγικής και συντονισμού της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. τόνισε ότι είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος για να τεθούν νέα θέματα στην ατζέντα του Επιτρόπου και αποδέχθηκε πρόσκληση της Βουλευτού, προκειμένου να ενημερώσει και να συζητήσει με τους Ηλείους παραγωγούς σε ειδική ημερίδα.
Η κα. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε τον Επικεφαλής του Γραφείου του Επιτρόπου για τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών, αλλά κυρίως ζήτησε τη συμβολή του για την αντιμετώπιση των ειδικών θεμάτων που αφορούν τους Ηλείους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, η  Βουλευτής αφού ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έθεσε στον κ.Haeusler το ζήτημα των επανειλημμένων ζημιών που έχουν υποστεί λόγω των κλιματικών αλλαγών οι Ηλείοι καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι, καθώς και την ελλιπή ή και μηδενική αποζημίωσή τους για την απώλεια της σοδειάς τους.
Η Ηλεία Βουλευτής ζήτησε να συσταθεί ειδικό ταμείο αντιμετώπισης και προσαρμογής της γεωργίας στις κλιματικές αλλαγές, επισημαίνοντας το πόσο ευάλωτη είναι η Ηλεία μετά τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και με την παρατηρούμενη αλλαγή του κλίματος. Η Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κάλεσε τον Επίτροπο Γεωργίας να καθοριστούν νέοι όροι στους κανονισμούς που καθορίζουν τις αποζημιώσεις, με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες (π.χ αλλαγή του ορισμού περί καύσωνα, η ένταξη ανεμοστρόβιλων κλπ).
Σε ό,τι αφορά τα νέα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα και τις επιδοτήσεις η κα. Αυγερινοπούλου ζήτησε από την Κομισιόν να εντείνει  την πληροφόρηση για τη νέα Κ.Α.Π. Οι εκπρόσωποι του Επιτρόπου Γεωργίας σημείωσαν ότι η νέα Κ.Α.Π. θα διαθέτει περισσότερα κονδύλια για απορρύπανση, απονιτροποίηση και αποκατάσταση της καλής κατάστασης των αγροτεμαχίων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλευτής Ηλείας ζήτησε τη συμβολή του Επιτρόπου για τη δημιουργία προγραμμάτων επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης των παραγωγών με στόχο και την ενημέρωσή τους για τις ορθές πρακτικές καλλιέργειας, και τις νέες τεχνολογίες. Η κα. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε επίσης τον κ. Haeusler για την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει Τμήμα Γεωπονικής Σχολής στην Αμαλιάδα και τον κάλεσε να στηρίξει με ευρωπαϊκά κεφάλαια το νέο τμήμα. Συζήτησε δε μαζί του τη δυνατότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας και συνέργειες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που έχουν παράδοση στην αγροτική έρευνα και παραγωγή και καινοτομία, αλλά και στις βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας.
Η κα. Αυγερινοπούλου  είχε συνάντηση και με την κα. Ujupan με την οποία συζήτησε θέματα αρμοδιότητάς της, όπως η βιολογική καλλιέργεια, το καθεστώς πολλαπλής συμμόρφωσης, η παραγωγή  βιοενέργειας, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η έρευνα και η καινοτομία στον αγροτικό τομέα.