Η Διάβρωση των Ακτών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 18:16

 

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2013

Δελτίο Τύπου

Το έντονο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην Επικράτεια και ειδικά στο Νομό Ηλείας συζήτησε σε ειδική συνεδρίαση η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων υπό την προεδρία της Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, ενώ για το ίδιο θέμα η Βουλευτής Ηλείας κατέθεσε Ερώτηση στα συναρμόδια υπουργεία.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα έντονα προβλήματα διάβρωσης ακτών που έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, καθώς και τη διάβρωση που έχει εμφανιστεί στην παραλιακή ζώνη της Ηλείας κατά τους τελευταίους μήνες. Η Επιτροπή ζήτησε από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους κρατικών φορέων να συντονίσουν τη δράση τους και να εργαστούν άμεσα σε λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου διότι απειλεί με δυσμενείς επιπτώσεις την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και σημαντικά παράκτια οικοσυστήματα. Στη συζήτηση παρέστησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΥΠ.Ε.Κ.Α. και του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. και του UNEP/MAP, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σε πολλές περιοχές της Ηλείας έχει συντελεστεί διακριτή μείωση του πλάτους των ακτών. Παράλληλα διαπιστώνονται έντονες κατακρημνίσεις εδαφικών πρανών στα συστήματα αμμοθινών, που αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας των παράκτιων ζωνών στους Δήμους Πύργου, και Ζαχάρως, αλλά και σε άλλες περιοχές.  Εκτιμάται ότι η διάβρωση επεκτείνεται εντεινόμενη τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με προηγούμενα έτη. Σε μία μόνο από τις ακτές που διαβρώθηκαν πρόσφατα, εκτιμήθηκε από κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων, ότι το μήκος της ζώνης έντονης διάβρωσης ανέρχεται σε 4.000 μέτρα και το πλάτος της απωλεσθείσας παραλίας σε πολλές δεκάδες μέτρα (Ακτή Μούτελης – Σπιάτζας). Η Βουλευτής έχει ήδη επικοινωνήσει με τους προαναφερθέντες Δήμους με στόχο να αναληφθεί άμεσα πρόγραμμα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Η χώρα μας χρειάζεται να συντάξει άμεσα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο αντιμετώπισης της διάβρωσης ακτών, όπως επιτάσσουν οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της. Στις περιοχές, όπου έχει εμφανιστεί το πρόβλημα οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράσεις αποκατάστασης. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών που προετοιμάζει νέο νομοσχέδιο περί αιγιαλού και παραλίας οφείλει να λάβει υπόψη του τη διάσταση της διάβρωσης των ακτών.