Αναγκαίο Πολυμερές Επενδυτικό Ταμείο για την Ελλάδα
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 13:31

Πρόταση στους G20: olympia_odos

Τα Πλεονάσματα των Ισχυρών, Ένεση Ρευστού για Χώρες σε Ύφεση

 

Της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου*

Βουλευτής Επικρατείας, Ν.Δ.

Μέλος των Young Global Leaders

του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

 

 Οι ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) του κόσμου καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες μεταξύ των οικονομιών τους, λόγω της ανισομερούς συσσώρευσης πλεονασμάτων σε κάποιες μόνο από αυτές. Είναι επιπλέον ανάγκη να αντιμετωπίσουν και τις κοινωνικές ανισότητες σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που πλήττονται από την οικονομική κρίση, και οι οποίες προκαλούνται από την επιβολή όλο και σκληρότερων μέτρων λιτότητας, με αποτέλεσμα την παράλληλη και ταχύτατη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το παρόν διεθνές οικονομικό σύστημα διακυβέρνησης δεν διαθέτει τους θεσμούς και τα εχέγγυα για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις και χρειάζονται νέες προτάσεις.  

 Στο πλαίσιο και της πρωτοβουλίας «Μια Πλατφόρμα για την Ελλάδα» που έχω αναπτύξει με τη συμμετοχή των Young Global Leaders του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με σκοπό να ενεργοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες της διεθνούς οικονομικής ζωής του Φόρουμ υπέρ της χώρας μας, καταθέτουμε προς την Ομάδα των Είκοσι πρόταση για τη δημιουργία ενός Πολυμερούς Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου (Multilateral Sovereign Wealth Fund, M-SWF). Πρωτεργάτης της πρότασης είναι ο Kevin Lu, Διευθυντής της Πολυμερούς Υπηρεσίας Διασφάλισης Επενδύσεων (M.I.G.A).

 Οι G20, αντί να προσπαθούν να σταματήσουν την ανισομερή συσσώρευση πλεονάσματος, μπορούν να το αξιοποιήσουν υπέρ των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, μέσω της συγκέντρωσης πόρων από τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία και τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών σε ένα Πολυμερές Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο (Μultilateral Sovereign Wealth Fund "M-SWF").  Ένα Πολυμερές Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο με τη θεσμική στήριξη διεθνών οργανισμών και θα άνοιγε εύκολα πόρτες σε τρίτα κράτη για να δεχτούν την χρηματοδότηση έργων στην επικράτειά τους με ξένα κεφάλαια, χωρίς να φοβούνται την μονομερή εξάρτηση της οικονομίας τους από ένα μόνο κράτος, ενώ και οι επενδυτές θα είχαν ευκαιρίες για παραγωγή μακροπρόθεσμων οικονομικών ωφελειών. Σε αυτό το πνεύμα, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη απόφαση για τη σύσταση του πακέτου διάσωσης της Ευρωζώνης, η οποία βασίστηκε στη συμμετοχή Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων και από χώρες εκτός ΕΕ για την ενίσχυση του προσωρινού Ταμείου Διάσωσης. Ωστόσο, το EFSF αποτελεί μια ενδιάμεση και προσωρινή λύση, καθώς αρκετοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι πόροι του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρωζώνης ούτε κατά το ένα τρίτο, ειδικά στην περίπτωση που η κρίση  διευρυνθεί.

 Σε ένα Πολυμερές Επενδυτικό Ταμείο θα μπορούσε να συμμετέχει η  Κίνα, η οποία διαθέτει 3,2 τρις δολάρια σε αποθεματικά, η Σαουδική Αραβία με 1 τρις, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 600 δις και άλλα 53 κρατικά επενδυτικά ταμεία που διαθέτουν συνολικά 4,76 τρις δολάρια.

 Σύμφωνα με την πρότασή μας, προτεραιότητα στις επενδύσεις πρέπει να δοθεί στις χώρες που διέρχονται κρίση, τόσο για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και για την αντιμετώπιση της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας και αντιμετώπισης των ραγδαίων κοινωνικών ανισοτήτων εντός των κρατών αυτών.

Στην Ευρώπη, το Πολυμερές Ταμείο θα μπορούσε να δώσει ένεση ρευστού τόσο σε κράτη όσο και σε επιχειρήσεις με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών σε παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία, κυρίως όμως θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές και μεγάλα έργα, όπως λιμάνια και δρόμοι. Για την Ελληνική οικονομία η χρηματοδότηση από το Ταμείο και κυρίως η χρηματοδότηση των εν εξελίξει έργων και υποδομών θα είναι σωτήρια, τη στιγμή που οι Κοινοτικοί Πόροι δεν απορροφούνται, η δε κυβερνητική πολιτική έχει μπλοκάρει τη ρευστότητα των χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και άλλους ιδιωτικούς πόρους. Η τονωτική ένεση στην ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι άμεση, αφού θα δημιουργηθούν πολυάριθμες θέσεις εργασίας.

Τέτοιες προτάσεις αναδιάρθρωσης του διεθνούς οικονομικού συστήματος πρέπει να τις υποστηρίξει η χώρα μας. Για να δούμε αν αυτή τη φορά, η Ελλάδα θα μπορέσει να προασπιστεί τα συμφέροντά της διεθνώς και να πάρει πρωτοβουλίες, που θα βγάλουν τον Ελληνικό λαό από το αδιέξοδο, ή αν θα συνεχίσει να πηγαίνει στα διεθνή φόρα, όπως αυτό των G20, μόνο και μόνο για να απολογείται.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στη "Ναυτεμπορική". Το ίδιο άρθρο στα Αγγλικά, δημοσιεύτηκε στη 'Wall Street Journal".