«Αναξιοποίητοι Θησαυροί τα Ορεινά χωριά της Ηλείας»
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 12:36

Τα ορεινά χωριά της Ηλείας ερημώνουν. Ιστορικά και αρχιτεκτονικά διαμάντια, όπως η Ανδρίτσαινα, που θα μπορούσαν να είναι περιφερειακοί πυλώνες ανάπτυξης του νομού μας παραγκωνίζονται. Οι κάτοικοί τους δεν τυγχάνουν ουσιαστικής μέριμνας, δεν περιλαμβάνονται σε περιφερειακά προγράμματα ή σε συντονισμένες δράσεις ανάπτυξης τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων απορρόφησε από το ΕΣΠΑ μόλις 280.094.315 ευρώ, δηλαδή το μικρότερο κονδύλι σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας μας.

Η Ανδρίτσαινα πνευματικό κέντρο του Μωριά από τον 15ο αιώνα, λαμπρό κέντρο της Βυζαντινής Ελλάδας, φάρος πολιτισμού στα χρόνια της σκλαβιάς, πρωταγωνίστρια του ξεσηκωμού του ΄21 και συμπολεμίστρια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, γενέτειρα ανδρών επιφανών των νεώτερων χρόνων, φιλόξενη κοιτίδα του αρχαίου κάλλους, που συνδυάζει στην ευρύτερη περιοχή μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία και «αρχαία πετράδια», όπως ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα διαθέτει σημαντικές προϋποθέσεις ανάπτυξης.   

Με συχνές επισκέψεις και συνεχείς Ερωτήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, επεσήμανα τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Ανδριτσάνοι, και οι κάτοικοι των χωριών του Καλλικρατικού Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και πρότεινα συγκεκριμένες δράσεις αξιοποίησης των φυσικών πλεονεκτημάτων της. 

Η περιβαλλοντική προστασία πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την χώρα και για την περιφέρεια. Ωστόσο, το οδικό δίκτυο μεταξύ Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικά προβλήματα, γεγονός που προκαλεί προσκόμματα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ εγκυμονεί και σημαντικούς κινδύνους για τους πολίτες.

Από την Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική Ερώτησή μου για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου των πυρόπληκτων και ορεινών περιοχών του νομού Ηλείας διαπιστώνεται ότι ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έλαβε κατά τους πρώτους μήνες του 2011 κονδύλια ύψους 6 εκατομμυρίων Ευρώ με τα οποία θα μπορούσε να έχει προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση των οδικών δικτύων, κανένα έργο έως στιγμής δεν έχει ανατεθεί ή ολοκληρωθεί.

Παραμελημένος και αναξιοποίητος θησαυρός εξακολουθεί να είναι ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνου, ένα από τα καλύτερα σωζώμενα και μοναδικά μνημεία της κλασσικής αρχαιότητας. Με Ερώτηση ζήτησα τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού να αναλάβει δράση για την Επιστροφή της Ζωφόρου του Ναού, η οποία εκλάπη το 1814 και σήμερα, τμήματα της εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου και του Μονάχου. Είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας να εξασφαλιστεί η αρχιτεκτονική ακεραιότητα και η αισθητική του ναού, καθώς και να ολοκληρωθούν σύντομα όλες οι εργασίες, που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη επισκεψιμότητα του.      epikourios

Η διασύνδεση των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής με τη μοναδικής ομορφιάς φύση σε περιοχές, εντός και εκτός Natura, σε συνδυασμό με δράσεις οικοτουρισμού μπορούν κάλλιστα να στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, αντιμετωπίζοντας την εσωτερική μετανάστευση, τη φυγή των νέων και την εγκατάλειψη του τόπου μας.

Η Ανδρίτσαινα, που συνδέεται φυσιογνωμικά, τουριστικά και πολιτιστικά με την Καρύταινα, την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Φιγαλεία, το Λύκαιο, την Αλιφείρα, τη Λυκόσουρα, τη Θεισόα, το Λέπρεο, το Κάστρο της Λυνίσταινας, τους ποταμούς Νέδα, Λούσιο και Αλφειό θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, με οικοτουριστικές μονάδες, χαρακτηρισμένα μονοπάτια, διασύνδεση με κοντινούς αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς τόπους.

Παρά ταύτα, στα 10 προγράμματα οικολογικού τουρισμού και σήμανσης μονοπατιών, που χρηματοδοτούνται φέτος από το Υπουργείο Πολιτισμού, κανένα από τα ωραιότατα φυσικά τοπία και μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Ηλείας δεν περιελήφθη, χάνοντας κι άλλες ευκαιρίες δωδεκάμηνης τουριστικής δραστηριότητας, στήριξης του εισοδήματος των τοπικών κοινωνιών και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η περιοχή ακόμη δεν έχει επουλώσει τις πληγές της από τις πυρκαγιές, ενώ στο όνομα των περικοπών, οποιαδήποτε λειτουργούσα κρατική υποδομή και υπηρεσία της περιοχής «ξηλώνεται», με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται περαιτέρω η εξυπηρέτηση πολιτών, που ήδη αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα. Τελευταία παραδείγματα, η κατάργηση της Δ.Ο.Υ Ανδρίτσαινας, καθώς και η υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας της περιοχής, το οποίο αν και εξυπηρετεί 13.500 κατοίκους δεν διαθέτει παιδίατρο και λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να εφημερεύσει!

Με Επίκαιρη Ερώτηση, που συζήτηθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 ζήτησα να αποδοθούν άμεσα στους δικαιούχους τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη. Τόνισα ότι το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη», το οποίο κατήργησε το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύοντας τα χρήματα που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους και τα οποία προήλθαν από χορηγίες ιδιωτών για αυτόν ακριβώς το σκοπό, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρέπει να λειτουργήσει επ’ωφελία των πυροπλήκτων και του περιβάλλοντος. Και ναι μεν τα χρήματα είναι δεσμευμένα και δεν μπορούν να διατεθούν για άλλο σκοπό, αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν τα διέθεσε ούτε για τους πυρόπληκτους, λόγω των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που επέβαλε η Τρόικα. Εξ αιτίας, των αποτυχημένων επιλογών της Κυβέρνησης, σήμερα δεν μπορούν να εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα και η κυβέρνηση έχει αφήσει τους πληγέντες αβοήθητους. 

Στην ομιλία μου κατήγγειλα ότι παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης Παπανδρέου, δεν υπάρχουν ούτε Αναπτυξιακό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ούτε ολοκληρωμένα προγράμματα ούτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ούτε επενδυτικά σχέδια, ενώ εκκρεμεί η καταβολή ποσού της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για την οικιστική αποκατάσταση.

 

Πρέπει είτε να ανασυσταθεί το Ταμείο Μολυβιάτη και να διαχωριστούν τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να δοθούν στις πυρόπληκτες περιοχές, είτε ο Υπουργός Οικονομικών ή ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να δώσουν εντολή για αύξηση των ορίων εξόδων εκτός του ορίου που έχει εγκριθεί είτε να διαπραγματευτούν με την ΤΡΟΙΚΑ  νέο όριο δαπανών.

 Με την Επίκαιρη Ερώτηση ζήτησα από την Κυβέρνηση

  • να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών
  • να αποδεσμεύσει άμεσα τα χρήματα του Ειδικού Ταμείου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να τα αποδώσει στους πληγέντες και σε έργα ανασυγκρότησης
  • να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των κατοικιών όλων των πληγέντων
  • να μην απομείνει καμία αναδασωτέα έκταση χωρίς αναδάσωση
  • να ενισχυθεί η δασοπροστασία
  • να δώσει πνοή στις τοπικές οικονομίες, βασισμένη στην ταχεία αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη που να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, και κυρίως για τους νέους
  • να εντάξει τις περιοχές των καμένων σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα, όπως η δράση για την προστασία από την ερημοποίηση, με τόση καμένη γη που έχουν και
  • να δείξουν προσωπικό ενδιαφέρον να βρεθούν τα αίτια οι αίτιοι της πυρκαγιάς.

 Ζήτησα επίσης από την κυβέρνηση να στηρίξει προτάσεις που έχω υποβάλλει για:

την ίδρυση του Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών για την Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα,

την ίδρυση Περιφερειακής Μονάδας Συντονισμού Εθελοντικής Βοήθειας για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, και

την ίδρυση Ταμείου για την περιβαλλοντική καινοτομία του National Geographic.