«Αντίδοτο στα "στημένα" ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός»
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 12:33

 

Της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

Mέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υπόθέσεων

της Βουλής των Ελλήνων

 

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη χώρα μας μετατράπηκε σταδιακά σε παθολογικό φαινόμενο. Η κατάσταση αυτή απογοητεύει κάθε φίλαθλο. Το ζήτημα, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, όπου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Στην Επιτροπή, επεσήμανα ότι αν και αρκετοί φορείς, αλλά και πολίτες στην Ελλάδα γνώριζαν τι συνέβαινε, δυστυχώς δεν υπήρξε έγκαιρη αντίδραση και το κράτος σαφέστατα, άργησε να λάβει τα ανάλογα μέτρα. Σημείωσα ωστόσο, ότι χάρηκα που άνοιξε ο φάκελος και δεν έχει σημασία, αν έδρασε πρώτη η εκτελεστική ή η δικαστική εξουσία. Είμαστε τώρα εδώ, και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί άμεσα η νομική και ηθική τάξη. Από την άλλη όμως, θα πρέπει να υποστηρίξουμε και τον ελληνικό αθλητισμό. Η χώρα μας, που είναι η κοιτίδα του αθλητισμού δεν μπορεί να διασύρεται για έναν ακόμη λόγο.

Θα πρέπει επίσης, να προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο, αναπαράγονται οι διάλογοι των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο. Εχουμε όλοι ευθύνη για τον τρόπο, με τον οποίο χειριζόμαστε τα θέματα αυτά, καθώς συν τοις άλλοις, οι νέοι μας κινδυνεύουν να αποκτήσουν αρνητικά πρότυπα. Ας μην ηρωοποιούμε άμεσα ή έμμεσα έκνομες συμπεριφορές.

Πριν δύο εβδομάδες είχα την τιμή να παραστώ σε εκδήλωση της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηλείας. Γνώρισα από κοντά τους πρώτους σκόρερ από ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Νέοι, που έχουν καταφέρει να διακριθούν χωρίς να αμείβονται με υπέρογκα ποσά. Γνώρισα και μικρούς μαθητές, που είναι και πολύ καλοί ποδοσφαιριστές και αριστούχοι μαθητές. Αυτά είναι τα πρότυπά μου: η νέα γενιά, που αγωνίζεται σκληρά και μένει μακριά από τους επικίνδυνους πειρασμούς, τη διαφθορά και το ψεύτικο σταρ σύστεμ.

Είναι σαφές, ότι χρειάζεται να μεριμνήσουμε περισσότερο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό διότι εκεί πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον μας. Στην Επιτροπή ζήτησα μάλιστα, να συζητηθεί το θέμα σε Ειδική Συνεδρίαση. Το κράτος πρέπει να χορηγεί περισσότερα κονδύλια, αλλά και να επενδύει στην εύρεση και την αξιοποίηση νέων ταλέντων. Είναι ανάγκη να σκύψουμε πάνω από τους αθλητές των ερασιτεχνικών σωματείων, να λάβουμε μέτρα για την κάλυψη των ατυχημάτων τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι ώρα να καταρτισθεί και στη χώρα μας, στρατηγικός σχεδιασμός υποστήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού με βάσεις του την κοινωνική συμμετοχή, την υγεία των πολιτών και των αθλητών, αλλά και το ευ αγωνίζεσθαι.