Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο- 18/7/2011
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 12:23

-          Λάβατε πρόσφατα το Βραβείο «Πράσινο Αστέρι» των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία για τέτοια βράβευση. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη διεθνής διάκρισή σας για φέτος, αφού αναγορευθήκατε ανάμεσα στους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Έχετε μαγικό ραβδί;

Το Βραβείο «Πράσινο Αστέρι» (Green Star) είναι ένα διεθνές περιβαλλοντικό βραβείο, το οποίο χάρηκα που έφερα στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η χώρα μας χρειάζεται τη διεθνή στήριξη και τη διεθνή θετική προβολή. Είναι ένα βραβείο το οποίο δίνεται από τρεις διεθνείς φορείς μαζί: από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το Συντονιστικό Γραφείο για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις του ΟΗΕ και το Διεθνή Πράσινο Σταυρό. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύτηκε η εθελοντική προσφορά μου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε διάφορες χώρες, όπως μετά το σεισμό στην Αϊτή, αλλά κυρίως στην πολύμηνη αρωγή που είχα προσφέρει αμισθί στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Νομό Ηλείας, ιδίως στην περιοχή της Ζαχάρως, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Ακόμα αναγνωρίστηκαν οι προτάσεις που έχω κάνει για την ίδρυση θεσμών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως το Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και η Περιφερειακή Μονάδα Εθελοντικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, δύο θεσμοί για τους οποίους και πρότεινα ως έδρα την Ελλάδα. Επίσης, προωθώ την ίδρυση Διεθνούς Οργανισμού Περιβάλλοντος.  

-          Πώς κρίνετε τον τελευταίο ανασχηματισμό και ιδίως την τοποθέτηση Παπακωνσταντίνου στη θέση του Υπουργού ΠΕΚΑ;

Καθ΄ όλη τη θητεία της, η Κυβέρνηση παρουσιάζει διαχειριστική ανικανότητα. Δεν διαθέτει κατάλληλο πολιτικό προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των διεθνών διαπραγματεύσεων, αλλά ούτε και στις εσωτερικές προκλήσεις για χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση.

Η τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. βάζει οριστικό τέλος στο προεκλογικό δόγμα του ΠΑΣΟΚ, περί «πράσινης ανάπτυξης». Επιπλέον, αποδεικνύεται γνωσιολογικά και ηθικά ακατάλληλος για τη θέση στην οποία βρίσκεται. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει περιβαλλοντική παιδεία και ως εκ τούτου δε μιλά την ίδια γλώσσα με όσους από εμάς ενδιαφερόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ επιπλέον έχει ανακύψει και σοβαρό θέμα ηθικής τάξης με πιθανό αυθαίρετο κτίσμα, ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πολύ δρόμο να κάνει έως ότου αποδείξει ότι σέβεται το αντικείμενο που καλείται να προστατεύσει.

 

-          Πώς κρίνετε τις πρώτες του δηλώσεις;

Δείχνει να μην έχει προσαρμοστεί στη νέα του θέση. Δεν έχει κατανοήσει ότι απομακρύνθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.  Δήλωσε ότι η προτεραιότητά του στο ΥΠΕΚΑ είναι η Ανάπτυξη. Την ανάπτυξη, δεν την πέτυχε ούτε από το προηγούμενο υπουργείο που ήταν και πιο κατάλληλο για αυτό το σκοπό ούτε μπορεί η ατζέντα των ενεργειακών θεμάτων να μονοπωλήσει την εργασία του Υ.Π.Ε.Κ.Α. εις βάρος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Υ.ΠΕ.Κ.Α. πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την προστασία και διατήρηση των φυσικών μας πόρων, την αποκατάσταση του υποβαθμισμένου περιβάλλοντος, την προφύλαξη και προαγωγή της δημόσιας υγείας και την ποιότητα ζωής. Τα αντικείμενα του Υπουργείου είναι θέματα κοινωνικά και ευαίσθητα. Η ανάπτυξη είναι παρεπόμενος στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και πρέπει να ασκείται με όρους βιωσιμότητας, να έχει προϋποθέσεις.

 

-          Με ποιους όρους δηλαδή πρέπει να γίνει η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος δεδομένων των πιέσεων για αποπληρωμή του χρέους, αλλά και της μεγάλης ανάγκης για οικονομική ανάπτυξη;

Πρέπει να πάμε μπροστά γρήγορα, αλλά και βιώσιμα. Μια υπερχρεωμένη χώρα οφείλει να προχωρήσει σε τακτικές «υψηλής ανάπτυξης» για να βγει από την κρίση. Ένα κράτος επιτυγχάνει υψηλή ανάπτυξη με διάφορους τρόπους. Μπορεί να επιλέξει την υπερεκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, με καταστροφικό αποτέλεσμα την οριστική του απώλεια για όλες τις γενιές, αλλά και την υπανάπτυξη μόλις οι φυσικές πηγές εξαντληθούν. Μπορεί όμως –και αυτό πρέπει να κάνει η χώρα μας- να στηριχτεί σε αποτελεσματικότερο και βιώσιμο επανασχεδιασμό των πολιτικών της και στην καινοτομία. Μπορεί να επανασχεδιάσει την πολιτική τουρισμού με έμφαση στον οικολογικό τουρισμό, να δώσει έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα, σε επαγγέλματα υψηλής τεχνολογίας με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μπορεί άμεσα η χώρα μας να αυξήσει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την έρευνα και την καινοτομία. Χρειαζόμαστε καινοτομία στην επιχειρηματικότητα, καινοτομία στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, καινοτομία στη διοίκηση του κράτους μας.

 

-          Εισηγείστε συνεπώς μια νέα προσέγγιση στην περιβαλλοντική πολιτική της χώρας;

Εισηγούμαι νέα νοοτροπία στην διακυβέρνηση της χώρας. Πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να επιλύσουμε τα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας για να επιτύχουμε την ανάπτυξη. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα. Να χρησιμοποιήσουμε κοινοτικά κονδύλια και κίνητρα για επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. Αντί να πληρώνουμε δεκάδες δις ευρώ σε πρόστιμα στην ΕΕ για την διατήρηση των ΧΑΔΑ, ας ζητήσουμε την ενίσχυση της ΕΕ οργανώνοντας πιλοτικά προγράμματα για την εφαρμογή της βέλτιστης διαθέσιμης τεχνολογίας στη διαχείριση απορριμμάτων. Ας συνδυάσουμε τη διαχείρισή των απορριμμάτων με την παραγωγή ενέργειας και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

 

-          Υπάρχει ακόμα ελπίδα να βγει η Ελλάδα από την ύφεση;

Η κρίσιμη διαφορά θα προέλθει από τη δημιουργία υψηλής ποιότητας φυσικού, πολιτιστικού και αστικού περιβάλλοντος, αλλά και από την αύξηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας στην ενέργεια, τις νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες, την νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και στους παραδοσιακούς τομείς που στήριξαν τη χώρα μας τόσα χρόνια: στην ναυτιλία, τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα. Η ώθηση στην οικονομία πρέπει να υποστηριχθεί και από την διοικητική αναδιάρθρωση. Να επανιδρύσουμε άμεσα τα σχετικά υπουργεία και να εισάγουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών και τη θέση του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Οργανισμών, γιατί, μετά από τις αποτυχίες στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, αλλά και την παντελή απουσία της χώρας μας έχει καταστεί σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί επαρκώς την πολυμερή διπλωματία.

-          Στους Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες ποια είναι η δράση σας;

Ως η μόνη Ελληνίδα με ενεργό συμμετοχή στο Φόρουμ των Νέων Ηγετών, προωθώ όσο μπορώ τα συμφέροντα της χώρας μας. Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ανέλαβα πριν λίγους μήνες την πρωτοβουλία ίδρυσης «Πλατφόρμας για την Ελλάδα», μέσα από την οποία υποστηρίζω τις ελληνικές θέσεις. Στις περιφερειακές συνόδους του Φόρουμ, έχω καλέσει κάποιους από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες παγκοσμίως, να συμβάλουν με ιδέες ή με κεφάλαια στην αντιμετώπιση του χρέους της χώρας μας. Συζητούμε προτάσεις καινοτόμες, που μπορούν να ενισχύσουν τη νεανική επιχειρηματικότητα στην πατρίδα μας. Δικαιούμαστε οι νέοι αυτού του τόπου να μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας άφοβα.