Συνέντευξη στον "Αδέσμευτο Τύπο"- 8/4/2011
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 12:22

Συνέντευξη στη Δήμητρα Κατσιμεντέ

Ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική, σε τόσο νεαρή ηλικία?

Συμμετείχα σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος  από τα χρόνια του Γυμνασίου, και στη συνέχεια, ως φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών είχα δραστηριοποιηθεί σε συλλόγους και επιστημονικές ενώσεις για θέματα Περιβαλλοντικού και Διεθνούς Δικαίου. Η κρίσιμη απόφαση όμως, ελήφθη όταν τον Οκτώβριο 2002,  συνάντησα τον Καθηγητή. John Norton Moore, Διευθυντή του Κέντρου για το Δίκαιο και την Πολιτική των Ωκεανών του Παν/μιου της Βιρτζίνια. Τότε έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Διεθνές Δίκαιο στην Ουάσιγκτον. Κάναμε μια εκτενή συζήτηση για τα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας. Ο Καθηγητής εκείνη την εποχή, διατελούσε σύμβουλος του Προέδρου Μπους για το Αιγαίο. Στο τέλος της συζήτησης, μου είπε ότι ποτέ δεν είχε ακούσει άλλη φορά, με τόση σαφήνεια τη θέση της Ελλάδας για το Αιγαίο και ότι τα αντεπιχειρήματά μου, του φαίνονταν πειστικά. Μάλιστα την επόμενη μέρα, με πρότεινε για να εργαστώ στα Ηνωμένα Έθνη με υποτροφία στο Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν κολακεύτηκα. Ανησύχησα βαθιά για τον ανεπαρκή ρόλο, που φαινόταν να παίζει το Υπουργείο Εξωτερικών στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Υπουργός Εξωτερικών τότε ήταν ο κ. Παπανδρέου…

Δεν μπορούσα φυσικά, να εμπιστεύομαι εκείνη την Κυβέρνηση, όπως δεν μπορώ να εμπιστευτώ και τη σημερινή. Είδα την ενεργή ενασχόλησή μου με την πολιτική σαν ένα τρόπο άμυνας υπέρ της χώρας μου.

Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας εντός και εκτός Κοινοβουλίου;

Κοινοβουλευτικά, καθώς η διακυβέρνηση της χώρας παρουσιάζει τόσο κενά σε όλους τους τομείς, καθημερινά καταθέτω Ερωτήσεις και προτάσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την παιδεία, τον τουρισμό, την αγροτική πολιτική, τις μεταφορές, την έρευνα και την καινοτομία.. Είναι τέτοιας έκτασης η διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης, που δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.

Στο επίκεντρο της δράσης μου ως Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται η επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη προστασία του φυσικού μας κεφαλαίου. Πρέπει να αναμορφωθεί ο τομέας της οικονομίας. Κι αυτό χρειάζεται να γίνει μειώνοντας τους  κινδύνους και τις πιέσεις της συμβατικής οικονομίας στα οικοσυστήματα, αλλά και προστατεύοντας τις τοπικές κοινωνίες, που ζουν μέσα, αλλά και από το περιβάλλον.

Από την εμπειρία σας και τις γνώσεις σας στο Δίκαιο Περιβάλλοντος και  Κλιματικών Αλλαγών, πιστεύετε ότι η πράσινη ανάπτυξη έτσι όπως την προβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα;

Μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης είναι σαφές, ότι η Κυβέρνηση ούτε γνωρίζει τον τρόπο, ούτε τολμά να διαχειριστεί τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, που αποδεικνύουν καθημερινά ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για την χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής. . Τα προβλήματα έχουν κορυφωθεί.  Πάρτε για παράδειγμα τη διαχείριση απορριμμάτων.  Σε δεκάδες δήμους, δεν υπάρχει επαρκής τρόπος διαχείρισης των αστικών λυμάτων. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τα επικίνδυνα απόβλητα, τα νοσοκομειακά, τα απόβλητα από τις βιοτεχνίες. Η κοινωνία όλη έχει αναστατωθεί σε πρωτόγνωρο βαθμό. Στην Κερατέα έχει καταφύγει ο κόσμος στη χρήση ένοπλης βίας!

 

Η μετάβαση στην «πράσινη οικονομία» δεν μπορεί να γίνει μόνο με μερικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Χρειάζεται όλα τα παραγωγικά υπουργεία, να επανασχεδιάσουν τις πολιτικές τους και ολόκληροι τομείς της οικονομίας να ανασυνταχθούν . Για παράδειγμα, πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου το νομοθετικό καθεστώς και οι τεχνολογικές προδιαγραφές για το σύστημα ενέργειας της χώρας.  Η παροχή κινήτρων στους πολίτες για να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς το σύστημα να είναι ικανό  να απορροφήσει την παραγόμενη ενέργεια, αδυναμία η οποία ήταν γνωστή στην Κυβέρνηση εκ των προτέρων, δεν συνιστά νέα ενεργειακή πολιτική, αλλά εισπρακτική μέθοδο.

 

Πρόσφατα διακριθήκατε ανάμεσα στους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Πώς θα επηρεάσει την πολιτική σας δράση;

Ελπίζω να την ενισχύσει και να ενισχύσει και τη θέση της χώρας μας διεθνώς. Θα προσπαθήσω να αναδείξουμε με θετικό τρόπο θέματα ανάπτυξης της Ελλάδας και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα νέων λύσεων στα σημερινά περιβαλλοντικά αδιέξοδα. Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιήσουμε μια πρώτη συνάντηση, στην Ν. Αφρική, ενώ τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τα θέματα της Ευρώπης. Θα πάω με μια δέσμη προτάσεων για θεσμικές αλλαγές στο διεθνές επίπεδο και ακόμα θα αναζητήσω προτάσεις για την ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό και για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα θέσω τη ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρα μας στο επίκεντρο των συνδιασκέψεων. Έχω δε ήδη προσκαλέσει τους Νέους του Φόρουμ στην Ελλάδα στις αρχές του 2012. Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ανακάμψει οικονομικά η χώρα μας και να αναδειχθεί στη συνέχεια πρωτοπόρος πνευματικά και πολιτικά.

 

Τι πρέπει να κάνει η ανθρωπότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και που βρισκόμαστε σήμερα;

Ήδη από το 2003 υποστηρίζω ότι θα πρέπει να ιδρυθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το Περιβάλλον, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Έως τώρα υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί που προωθούν άλλους στόχους, όπως την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου και την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ για την προστασία του περιβάλλοντος μόνο ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ υπάρχει με περιορισμένα χρήματα και προσωπικό. Από την πικρή εμπειρία των τελευταίων ημερών, μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκοσίμα, καθίσταται σαφές ότι χρειάζεται ένας νέος, ισχυρός, διεθνής οργανισμός, που να θέτει σε προτεραιότητα τα περιβαλλοντικά ζητήματα και να βοηθά τα κράτη να προστατεύουν τη φύση και τη δημόσια υγεία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε, πότε θα συμβεί μια τραγωδία για να αντιδράσουμε. Υπάρχει σαφές θεσμικό κενό στο διεθνές επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε για πρώτη φορά επίσημα την ίδρυση του οργανισμού μόλις τον προηγούμενο μήνα στην Παγκόσμια Υπουργική Συνδιάσκεψη στο Ναϊρόμπι. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ήδη από το 2009 την ίδρυση Διεθνούς Οργανισμού Περιβάλλοντος. Είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και τις διαμορφώνουμε. Αυτή είναι η έννοια της ηγεσίας.