Η Διονυσία Θεοδώρα για το Περιβάλλον

Μήνυμα για το Περιβάλλον

Web-TV

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
Δυσκολία στην απόκτηση «Γαλάζιας Σημαίας» από τους παράκτιους Δήμους και λόγω Καλλικράτη
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 23:08

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2011

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποίησε η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με την υπεύθυνη συντονισμού του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, κα Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, με αφορμή την μείωση του αριθμού βραβευμένων Ελληνικών ακτών το 2011.

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης, που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του τουρισμού και την προστασία της φύσης, συζήτησε με την κα. Βουρδουμπά τις δυνατότητες για εξασφάλιση της ποιότητας των υδάτων και του φυσικού θαλασσίου περιβάλλοντος και την αποτροπή απώλειας του περιβαλλοντικού κεκτημένου της χώρας. Η κα. Αυγερινοπούλου ενημερώθηκε για το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ειδικά φέτος, οι Δήμοι στην απόκτηση αυτής της διάκρισης, επειδή η ανακατάταξη με τον Καλλικράτη δημιούργησε προβλήματα ενημέρωσης των νέων υπευθύνων διαχείρισης ακτών, υποστελέχωσης λόγω διευρυμένου χωρικού αντικειμένου, αλλά και χαμηλής χρηματοδότησης, που συνεπάγονται αδυναμία έγκαιρης πλήρωσης των προϋποθέσεων για απόκτηση Γαλάζιας Σημαίας. Εξίσου σημαντική υπήρξε και η μεταφορά της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για τον έλεγχο ποιότητας των υδάτων, με τα πιο αυστηρά κριτήρια που θεσπίζει, η οποία επίσης παρουσίασε δυσχέρειες έγκαιρης προσαρμογής.

Επίσης, στη συζήτηση τονίστηκε η πρακτική αδυναμία ενημέρωσης των νέων αρμοδίων των Δήμων σχετικά με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις απόκτησης Γαλάζιας Σημαίας από τις ακτές τους, όπως η ποιότητα των νερών κολύμβησης, η ασφάλεια, η άρτια οργάνωση, η μέριμνα για τα ΑμεΑ και οι περιβαλλοντικές δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από περιβαλλοντικά θέματα (για παράδειγμα μέσω της ανακύκλωσης και των περιβαλλοντικών δράσεων).

Η κα. Αυγερινοπούλου και η κα. Βουρδουμπά συζήτησαν, ακόμα, τους τρόπους εξασφάλισης της διεξαγωγής ενημερωτικών σεμιναρίων για την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, με παράλληλη διοικητική ενίσχυση, ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικά η ποιότητα υπηρεσιών και υδάτων. Αναγνωρίστηκε εξάλλου από κοινού η επιτακτική ανάγκη να κερδίσουμε ως χώρα το στοίχημα των ποιοτικών ακτών και του ποιοτικού και ασφαλή τουρισμού σ’ όλη την επικράτεια, για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τον άνθρωπο και για την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.