Συνέντευξη στο πορτογαλικό οικονομικό πόρταλ ionline
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 18:47

“Η συνταγή της κυβέρνησης και των πιστωτών μας είναι συνταγή λανθασμένη”.

Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης εξήγησε στη συνέντευξή της στο οικονομικό πόρταλ της Πορτογαλίας, www.ionline.pt η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.
Δείτε την έντυπη έκδοση και το σχετικό λινκ.

http://www.ionline.pt/conteudo/136647-direita-grega-a-receita-do-governo-e-dos-nossos-credores-e-uma-receita-falhada#enviar

Διαβάστε τη συνέντευξη στα Ελληνικά.

Mετάφραση Συνέντευξης :

Γιατί η Νέα Δημοκρατία αντιτίθεται στο πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα;

Το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης έτσι όπως υλοποιείται έως στιγμής, βασίζεται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και στη μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων. Ωστόσο, αυτές οι δύο κατηγορίες είναι αυτές που παραδοσιακά έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα. Η χώρα μας πλήττεται από την ύφεση και η καταναλωτική δύναμη έχει υποχωρήσει, πέρα από κάθε αποδεκτό όριο. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τους φόρους τους, επειδή βάζουν λουκέτο. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν έκανε σχεδόν τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού διογκώνονται, και οι δανειστές μας ζητούν ακόμη περισσότερους φόρους και περικοπές από τους μη έχοντες. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα και σε ανεργία που επιμένει να βρίσκεται πάνω από το 17%.

Επιπλέον, δεν έχουν γίνει αρκετά για σημαντική μείωση των περιττών δαπανών σε κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Το πρόγραμμα λιτότητας δεν προβλέπει πολιτικές, που θα εγγυώνται “υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη”. Δεν δημιουργούν δηλαδή το είδος της ανάπτυξης, που θα μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ ταχέως και θα μπορεί να βασιστεί στην επιχειρηματική και τεχνολογική καινοτομία, δίνοντας νέες μορφές απασχόλησης, αλλά και εγγυήσεις προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος, χωρίς υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων μας.

2. Το κόμμα σας, λέει ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα αναγκαστούν να αλλάξουν την πολιτική τους. Τι λέτε;

Νομίζω ότι τώρα οι περισσότεροι εξ αυτών αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη. Τι νόημα έχει να κόβεις διαρκώς από μια πίττα, που συρρικνώνεται ακατάπαυστα; Πρέπει να κάνουν περισσότερα για να δώσουν στους Ελληνες προοπτική. Η ιδέα της μείωσης ή ακόμη και της εξάλειψης της εθνικής συνεισφοράς του ελληνικού κράτους σε ευρωπαϊκά προγράμματα είναι μια πολύ χρήσιμη ιδέα, κι εγώ προσωπικά, αλλά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας την έχουμε υποστηρίξει σθεναρά. Η πρακτική αυτή θα ήταν πολύ χρήσιμη και σε περιβαλλοντικά έργα, σε καινοτόμα επιχειρηματικά έργα, αλλά και σε έργα περιφερειακής ανάπτυξης. Ωστόσο, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Πρέπει να δώσουμε περισσότερα εργαλεία ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα διότι έτσι θα αποκτήσουμε περισσότερα έσοδα για την αποπληρωμή του χρέους.

3. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της χώρας σας, πιστεύετε ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία της;

Ο χρόνος και η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας θα δείξει. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για εκλογές όποτε ο πρωθυπουργός τις προκαλέσει. Όλο και περισσότεροι, Έλληνες συμφωνούν με τις πολιτικές απόψεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία. Το πολιτικό κλίμα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση. Είναι ζωτικής σημασίας να εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει τη γνώση και την ικανότητα να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επιπλέον να είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητη.

4. Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Πορτογαλία;
Στην Ελλάδα, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Πορτογαλία και ευελπιστούμε ότι η προσπάθειά σας για την αναδιάρθρωση της οικονομίας σας, θα είναι εποικοδομητική. Τα πολιτικά κόμματα στην Πορτογαλία έχουν επιδείξει συναίνεση στην εφαρμογή σκληρών οικονομικών και δημοσιονομικών επιλογών, ελπίζοντας στην αποκατάσταση της οικονομίας. Ωστόσο, οι αγορές δεν φαίνεται να εκτιμούν τις επίπονες προσπάθειες των Πορτογάλων και αυτό είναι και άδικο και επικίνδυνο. Οι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης, που υποβάθμισαν πρόσφατα κατά τέσσερις βαθμίδες την πορτογαλική οικονομία, επεφύλαξαν την ίδια μεταχείριση και στην ελληνική οικονομία, παρά τις οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι ήρθε επιτέλους η ώρα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να δημιουργήσουν έναν ευρωπαϊκό οργανισμό αξιολόγησης, που θα σέβεται τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και δεν θα παίζει με την τύχη των χωρών.
Επιπλέον, πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών ώστε να αναδομηθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα διακυβέρνησης σε μια πιο ηθική και δίκαιη βάση. Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών θα ήταν μια χρήσιμη επιλογή για να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό.

5. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στην Wall Street Journal ότι «μέρος της οικονομίας είναι η ψυχολογία, και ότι χρειάζεται να δείξουμε στους επενδυτές ότι αυτή είναι μια οικονομία στην οποία αξίζει να επενδύσουν. Αντ’αυτού σήμερα, τα κεφάλαια φεύγουν από την πραγματική οικονομία και η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες είναι αναιμική. Πιστεύετε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Πορτογαλία αργά ή γρήγορα;

Αν το πολιτικό σύστημα δεν πάρει τα ηνία από τους «μάγους των αγορών» και των οργανισμών πιστοληπτικής αξιολόγησης η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω. Υπάρχουν δυνάμεις των αγορών, που έχουν βάλει στοίχημα στην πτώχευση των χωρών μας και δεν θα σταματήσουν αν δεν το επιτύχουν. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δίκαιο: μέρος της οικονομίας στηρίζεται στην ψυχολογία, δηλαδή στην αντίληψη που έχουν οι αγορές για το τι συμβαίνει. Ωστόσο, ορισμένες ενέργειες των αγορών τους τελευταίους μήνες μοιάζουν με αυτοεκπληρούμενες προφητείες καταστροφής. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να μας δώσουν χρόνο να εργαστούμε και να διορθώσουμε ό, τι μπορούμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι τόσο η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι χώρες με μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη και σύντομα θα ανακάμψουν.

6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις του κόμματός σας δεν είναι ρεαλιστικές. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι περισσότερο μια σύγκρουση πολιτικών συμφερόντων. Τι νομίζετε;

Το πρόγραμμα του κόμματός μας έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη. Μόνο η προώθηση της ανάπτυξης, και πιο συγκεκριμένα της υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, θα μπορούσε να οδηγήσει με επιτυχία τη χώρα μας μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός μας, Αντώνης Σαμαράς, προτείνει την υιοθέτηση χαμηλού ενιαίου φόρου με στόχο την ανάταξη της οικονομίας μας. Επίσης, υποστηρίζουμε την υιοθέτηση φορολογικού κώδικα, που θα είναι απλός, σταθερός και πιο ελκυστικός για τους επενδυτές. Πρέπει να παρέχεται στους επενδυτές ένα σταθερό, απλό, και ευέλικτο νομικό και οικονομικό περιβάλλον. Οι προτάσεις μας δεν είναι μόνο ρεαλιστικές, αλλά και οι μόνες, που είναι σε θέση επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία. Οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν αποδειχθεί ως τώρα, εκτός στόχου και εκτός χρονοδιαγράμματος.

7. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού βάσει της ακολουθούμενης πολιτικής; Τι πρόκειται να συμβεί μετά από μια τέτοια εξέλιξη;

Η «συνταγή» της κυβέρνησης και των δανειστών μας είναι αποτυχημένη συνταγή, διότι θεωρεί ότι όλα πρέπει να συντείνουν στην αποπληρωμή του χρέους και όχι στην επανεκκίνηση της οικονομίας, προκειμένου να εξοφλήσουμε το χρέος με βιώσιμο τρόπο. Εφ ‘όσον συνεχίσουν στην ίδια πορεία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξουν στο ίδιο αποτυχημένο αποτέλεσμα. Σταθερή πρακτική της κυβέρνησης, μετά από κάθε αποτυχία επίτευξης των οικονομικών στόχων είναι να επιβάλλει περισσότερους φόρους και να κόβει περισσότερους μισθούς από μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και από τους συνταξιούχους.

8. Εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να είναι επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειές του μετά την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας;

Θα προσπαθήσει να ενισχύσει την οικονομία με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, θα επιβάλλει αλλαγές στη φορολογία και θα οργανώσει τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης. Θα υλοποιήσει το οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα, που έχει ήδη παρουσιαστεί με λεπτομέρεια στο «Ζάππειο II.” Επιπλέον, θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου με το ΔΝΤ και την ΕΕ επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους για την οικονομία μας και τον ελληνικό λαό.

9. Με όλες αυτές τις εξελίξεις νομίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κίνδυνο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και θα παραμείνει μια ισχυρή πολιτική και οικονομική ένωση. Αυτή είναι η απόφαση των λαών μας και εμείς θα αγωνιστούμε για αυτήν. Το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα όμως, πρέπει να επιδείξει οικονομική ευστροφία, σταθερότητα, ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και πάνω απ ‘όλα αλληλεγγύη προς τις χώρες, που χρειάζεται να κάνουν δύσκολες οικονομικές προσαρμογές. Δεν έχουμε χρόνο για πολιτικό θέατρο, εγωϊσμούς και κωλυσιεργίες. Πρέπει να λάβουμε τώρα, άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα.