Η Διονυσία Θεοδώρα για το Περιβάλλον

Μήνυμα για το Περιβάλλον

Web-TV

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
Σε υποθαλάσσια χωματερή μετατρέπεται ο βυθός πολυσύχναστων ακτών. Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης με βαρέα μέταλλα είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, δηλώνει η αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ, κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπο
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 16:57

Στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος εστίασε τη ματιά του χθες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Τομέας Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ, ο οποίος σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Υδροναύτες» και την ΟΝΝΕΔ οργάνωσε τον καθαρισμό του βυθού δύο πολυσύχναστων ακτών του παραλιακού μετώπου της Αθήνας. Τον Τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής εκπροσώπησε η αναπληρώτρια Τομεάρχης κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία και συμμετείχε στην προσπάθεια καθαρισμού της ακτής. Στα πλαίσια της Εκστρατείας Εθελοντικών Δράσεων «Φωνή Βυθού», οι «Υδροναύτες» ανέσυραν δεκάδες κιλά απορριμμάτων, τα οποία στην πλειοψηφία τους εκλύουν βαρέα μέταλλα και ρυπαίνουν επικίνδυνα το θαλάσσιο οικοσύστημα. Η Βουλευτής Επικρατείας συμφώνησε με την ομάδα «Υδροναύτες» να συνδιοργανώσουν δράση καθαρισμού του βυθού ακτών του Νομού Ηλείας μέσα στο καλοκαίρι.
«Στις ελληνικές θάλασσες παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια εστίες ρύπανσης με συγκέντρωση βαρέων μετάλλων, κι άλλων υλικών που βιοσυσσωρεύονται.Αν και το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ουσιώδες κι αναπόσπαστο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, βάλλεται από διάφορες πηγές ρύπανσης και υποβάθμισης. Στη χώρα μας δεν υπάρχει πολιτική συνολικής προστασίας των θαλασσών, αλλά ούτε και πολιτική προστασίας τους από τις κλιματικές αλλαγές. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει επεμβάσεις στο θαλάσσιο υπέδαφος, δίχως να έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση Ποσειδωνιών, οι οποίες περιέχουν το σημαντικότερο τμήμα θαλάσσιας βιοποικιλότητας. 
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων από χερσαίες πηγές ρύπανσης και να εκπονήσουμε προγράμματα δράσης για την διατήρηση των αλλιευμάτων και της οικολογικής ισορροπίας των ειδών. Από το 2007 έχω προτείνει την ίδρυση του Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με έδρα την Ελλάδα, το οποίο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μεν να υλοποιήσει, αλλά δεν έχει σημειωθεί καμμία σχετική πρόοδος» τόνισε η κα.Αυγερινοπούλου.