Η Διονυσία Θεοδώρα για το Περιβάλλον

Μήνυμα για το Περιβάλλον

Web-TV

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του Θερμαϊκού κόλπου από τη ρύπανση ζητά η βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 15:41

Η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με Ερώτησή της προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και κλιματικής Αλλαγής ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου από τη ρύπανση.
Στην Ερώτησή της η Βουλευτής επισημαίνει ότι ο Θερμαϊκός κόλπος κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκρή θάλασσα και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και αστικά λύματα διαχέονται ανεξέλεγκτα από αγωγούς, αλλά και από ποτάμια της Μακεδονίας, που εκβάλλουν σε αυτόν.

Επιστημονικοί φορείς από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ψαράδες της περιοχής καταγγέλλουν σύμφωνα με δημοσιεύματα ότι ο Θερμαϊκός έχει αφεθεί στη τύχη του και ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν αφιλόξενο τόπο για κάθε μορφή ζωής.

Οι επιστήμονες περιγράφουν ένα μέτωπο εκτεταμένης ρύπανσης, που ξεκινά από τα παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και φτάνει στην οριογραμμή, που εκτείνεται μεταξύ της Μεθώνης στα ανατολικά και έως το ακρωτήριο της Επανομής στα δυτικά. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι «νεκρές» ζώνες του κόλπου στις οποίες δεν υπάρχει κανένα ίχνος ζωής, ενώ χαρακτηριστικό σημάδι της έντονης ρύπανσης είναι το φαινόμενο του ευτροφισμού, που σκοτώνει ψάρια και μικρο-οργανισμούς.

H Βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί ποιοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και ποια θα είναι η παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, ώστε να μη νεκρωθεί ο Θερμαϊκός.