Η Διονυσία Θεοδώρα για το Περιβάλλον

Μήνυμα για το Περιβάλλον

Web-TV

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
Τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από την ελλιπή διαχείριση υπέρλεπτων σωματιδίων περλίτη σε εξορύξεις στη Νήσο Μήλο ζητά με Ερώτηση η Βουλευτής Επικρατείας κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 20:47

Εκατοντάδες επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι της Μήλου αναζητούν κάθε χρόνο, και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ιατρική φροντίδα, καθώς τα υπέρλεπτα σωματίδια επεξεργασμένου περλίτη, που διαχέονται από εξορυκτική εταιρία τόσο στον αέρα, όσο και στη θάλασσα προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς των οφθαλμών. Στην Ερωτησή της, η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου επισημαίνει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με αναφορές των Επιθεωρητών Υγείας και Περιβάλλοντος η εταιρία εξόρυξης «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε» δε συμμορφώνεται με σειρά νόμων και διοικητικών διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αποτέλεσμα του οφθαλμικού τραυματισμού από υπέρλεπτα περλίτη είναι η πρόκληση ερυθρότητας, πόνου, τραυματισμού του κερατοειδούς, επιπεφυκίτιδας, ακόμη και δημιουργίας χαλαζίου, μια πάθηση που χρειάζεται ιατρική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί.

Η εταιρία δραστηριοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες στη νήσο και η εξόρυξη, επεξεργασία και μεταφορά του περλίτη καταλαμβάνει πολλά τμήματα του νησιού. Παρά ταύτα, τα περιστατικά τραυματισμού των ματιών, που καταγράφονται στο Κέντρο Υγείας της Μήλου συμβαίνουν σε ακόμη μεγαλύτερη γεωγραφική ακτίνα. Αγωγοί διάθεσης αποβλήτων λειτουργούν είτε άνευ άδειας, είτε με άδειες που έχουν λήξει, είτε με άδειες νόμιμες και επικαιροποιημένες, οι οποίες όμως θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Σε έλεγχο των Επιθεωρητών Υγείας το 2007 διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία διέθετε τα βιομηχανικά της απόβλητα ανεξέλεγκτα και παράνομα στη θέση Τσιγκράδο, ενώ στη θέση Βούδια η θάλασσα παρουσιάζει έντονη θολερότητα σε απόσταση 30 μέτρων. Σε αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η εταιρία δεν διέθετε άδεια διαχείρισης διάθεσης στερεών αποβλήτων για τη διαχείριση της σκόνης περλίτη. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και μολονότι η εταιρία έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμα για την ελλιπή διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων της, με Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Βιομηχανιών του ΥΠΕΚΑ στις 22 Νοεμβρίου 2010 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το σύνολο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στη θέση Βούδια!

Η ίδια Απόφαση επιτρέπει στην εταιρία να λειτουργεί εφαρμόζοντας τις ίδιες πρακτικές για ακόμη τέσσερα χρόνια, δηλαδή έως ότου παρουσιάσει πρόταση για εναλλακτικές μορφές διαχείρισης των αποβλήτων της. Σημείωση σημαντική: η εταιρία έχει ήδη εκπονήσει οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία συμπεραίνει ότι δεν την συμφέρουν εναλλακτικές λύσεις, που θα οδηγούσαν σε αποτελεσματικότερη διαχείριση απορριμμάτων και συνεπώς και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών πρέπει να διασφαλίζονται δίχως να μπαίνουν στο ζύγι, έναντι της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να προστατεύσουν τους μόνιμους κατοίκους, τους επισκέπτες, αλλά και το περιβάλλον του υπέροχου αυτού νησιού. Με αυτή την Απόφαση του ΥΠΕΚΑ, ο ρυπαίνων όχι μόνο δεν πληρώνει, αλλά παίρνει και άδεια να ρυπαίνει.