Η Διονυσία Θεοδώρα για το Περιβάλλον

Μήνυμα για το Περιβάλλον

Web-TV

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
Το περιβαλλοντικό Βραβείο «Greenstar» απονεμήθηκε από τον ΟΗΕ στη Βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 22:10

 

To διεθνές βραβείο «Greenstar» απονεμήθηκε σήμερα σε ειδική τελετή στη Βέρνη της Ελβετίας στη Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, εξαίροντας την εθελοντική της δράση για την αποκατάσταση περιοχών, που επλήγησαν από περιβαλλοντικές κρίσεις, καθώς και για τις προτάσεις της για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τόσο στο Νομό Ηλείας, όσο και σε περιοχές του εξωτερικού.
Το Βραβείο, κοινή πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού (Green Cross International) απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε προσωπικότητες, ομάδες, φορείς και κράτη, που σχεδίασαν ή εφάρμοσαν μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τεχνολογικά ή βιομηχανικά ατυχήματα, φυσικές καταστροφές ή πολυδιάστατες έκτακτες ανάγκες.
 
Η κα. Αυγερινοπούλου παρέλαβε το Βραβείο από τον Aντιπρόεδρο του Γραφείου Συντονισμού του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Κρίσεις, κο. Ρούντι Μίλερ. Η Βουλευτής Επικρατείας αφιέρωσε το διεθνές Βραβείο στους συμπατριώτες της από την Ηλεία, επισημαίνοντας ότι τέσσερα χρόνια μετά τις πυρκαγιές, ο Νομός δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τον βηματισμό του. Ζήτησε μάλιστα, τόσο από τους διεθνείς οργανισμούς, όσο και από την ελληνική πολιτεία να παρέχουν μακροχρόνια αρωγή στις περιοχές, που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές, καθώς οι τοπικές κοινωνίες συχνά, μετά από μεγάλης κλίμακας κρίσεις δυσκολεύονται ιδιαίτερα να επουλώσουν τις πληγές τους, οι οποίες είναι πολυδιάστατες.
Η κα. Αυγερινοπούλου, δικηγόρος ειδικευμένη στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Περιβάλλοντος, το 2005 ως Ειδικός Σύμβουλος της Μόνιμης Αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε την ανάγκη ανάπτυξης υποδομών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2007 πρότεινε την ίδρυση του Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών για την Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας υποδομών για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, οι οποίες διαφαίνονταν από τότε ότι θα εντείνονταν στις εν λόγω περιοχές λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Το 2008, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, μη κερδοσκοπικού, ερευνητικού οργανισμού, ανέπτυξε και εφήρμοσε εθελοντικά και συνεπικουρούμενη από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ινστιτούτου, δεκάμηνο σχέδιο ανασυγκρότησης στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Ηλείας, της ιδιαίτερης πατρίδας της, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Το σχέδιο αφορούσε στην μελέτη των αιτίων της πυρκαγιάς, στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας για την αποφυγή μελλοντικών πυρκαγιών, στην άμεση τόνωση της τοπικής οικονομίας, κυρίως του τουριστικού κλάδου της περιοχής, του πολιτισμού, την διεθνή προβολή του ζητήματος, καθώς και τη δια βίου εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας και τη διοικητική υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να ανταπεξέρθουν στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της ανασυγκρότησης.
Το 2010 ως μέλος του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών συνέβαλε στην παροχή οικονομικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Αϊτής, ενώ μετέχει ως Παγκόσμιος Σύμβουλος (Global Advisor) στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του νέου Πανεπιστημίου, που χτίζεται στο Port-au-Prince στην Αϊτή από τον Οργανισμό για τα Ορφανά του Κόσμου, και έχει θεσπίσει μια «Υποτροφία για την Ελλάδα», καλύπτοντας τα δίδακτρα ενός ορφανού σπουδαστή. Σε μια ανάλογη προσπάθεια παροχής εκπαίδευσης σε ορφανά μετά από τον πρόσφατο σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας και το συνακόλουθο πυρηνικό ατύχημα συμμετέχει η κα. Αυγερινοπούλου, ως μέλος των Νέων Ηγετών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2011. Το 2011 συμμετείχε σε εθελοντικές αναδασώσεις στη Χάιφα του Ισραήλ και το Ν. Ηλείας, ενώ μετά από τις εκτεταμένες πλημύρες στην Αλβανία και τις πυρκαγιές στη Ρωσία, η κα. Αυγερινοπούλου πρότεινε την ίδρυση Περιφερειακού Κέντρου Συντονισμού για πιο έγκαιρη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες για την καθυστέρηση στην παροχή έγκαιρης παροχής βοήθειας.