Η Διονυσία Θεοδώρα για το Περιβάλλον

Μήνυμα για το Περιβάλλον

Web-TV

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 18:30

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι Αναπληρωτές Τομεάρχες κ. Νίκος Καντερές, κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κα Βίκυ Ευταξά και κ. Μίλτος Βασιλόπουλος, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε, όχι όσα έχουμε κάνει, αλλά όλα εκείνα που δεν έχουμε κάνει ακόμα για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση ενός από τους πολυτιμότερους φυσικούς πόρους. Η διαχείριση των υδατικών πόρων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα το οποίο οφείλει να βρίσκεται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας μας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από ενάμιση έτος και πλέον, συγκρότησε Επιτροπή Υδατικών Πόρων και ανακοίνωσε μία υδατική πολιτική στα χαρτιά, την οποία δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζει ακόμα στην πράξη. Συγκεκριμένα το αρμόδιο Υπουργείο, μεταξύ άλλων, δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα:
- Για την κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών, που θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει.


- Για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να απορροφήσει τα 20 και πλέον εκ. ευρώ, η οποία μας οδήγησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
-Για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων της λίμνης Κάρλας.
- Για τη λήψη μέτρων αποκατάστασης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων ρυπασμένων από το χρώμιο, αλλά και το σύστημα παρακολούθησης (monitoring) στον Ασωπό, το Κορωπί τον Ασπρόπυργο, την Εύβοια.
-Για τη συνέχιση των προγραμμάτων απορρύπανσης αγροτικών περιοχών από τη νιτρο-ρύπανση.
-Για την προστασία της χώρας από τη διασυνοριακή ρύπανση, αφού οι αυτόματοι συνοριακοί σταθμοί παρακολούθησης υπολειτουργούν.

Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να καταλάβει ότι σοβαρή υδατική πολιτική σημαίνει, όχι μόνο να εξαγγέλλει, αλλά και να πράττει. Δεν αρκεί να νομοθετεί και να υπογράφει αποφάσεις χωρίς να τις εφαρμόζει στην πράξη. Γιατί, εκτός από τις επαπειλούμενες καταδίκες της Ε.Ε., θα χάνονται και πολύτιμοι οικονομικοί και φυσικοί πόροι με σοβαρές συνέπειες για την χώρα μας».