Την άμεση αποζημίωση των εσπεριδοπαραγωγών του Νομού Ηλείας που επλήγησαν από τον παγετό, ζητά με ερώτηση η Ηλεία Βουλευτής Επικρατείας, Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 19:43

Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών, που υπέστησαν οι εσπεριδοπαραγωγοί του Νομού Ηλείας από τον παγετό της 12ης Δεκεμβρίου 2010 ζήτησε με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Βουλευτής Επικρατείας κ. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.
Η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, αλλά και των συνεπειών που είχαν οι ζημιές από τον παγετό, που έπληξε το Νομό Ηλείας. Παραγωγοί των δήμων του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ανδρίτσαινας αντιμετώπισαν τις συνέπειες του παγετού. Ειδικά, περιοχές σε Κρέστενα και Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.
Αν και κυβερνητικοί παράγοντες υποσχέθηκαν την άμεση εκτίμηση των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, η καταγραφή συνεχίζεται ακόμα, παρότι βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Μαρτίου.


Η Βουλευτής με καταγωγή από το Νομό Ηλείας τόνισε την ανάγκη ένταξης του Νομού Ηλείας και των περιοχών που έχουν πληγεί σε πρόγραμμα (ΠΣΕΑ), αφού οι ζημιές υπερβαίνουν το 30% επί των καλλιεργίσιμων εκτάσεων.
Ζήτησε επίσης την ενισχύση του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και το απαραίτητο προσωπικό ώστε να γίνονται οι έλεγχοι γρήγορα και αποτελεσματικά.