Η Διονυσία Θεοδώρα για το Περιβάλλον

Μήνυμα για το Περιβάλλον

Web-TV

Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
Kαταστροφή των δασών της Ηλείας από πευκοκάμπιες
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010 10:42

Δελτίο Τύπου:
Εφιστά την προσοχή στην καταστροφή των δασών της Ηλείας από πευκοκάμπιες
με ερώτησή της η Βουλευτής Επικρατείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.
Δε βλέπουν «ιδιαίτερο πρόβλημα» τα αρμόδια Υπουργεία

Δεν προκαλεί «ιδιαίτερο πρόβλημα στα δάση […] παρά μόνο πρόσκαιρα και αισθητικά» ήταν η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το φαινόμενο της έξαρσης πευκοκάμπιας που κατατρώγει τα εναπομείναντα δένδρα των δασών του νομού Ηλείας, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Επικρατείας, κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Το δε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεφάνθη ότι «δεν υπάρχει έξαρση της προσβολής από την κάμπια» και εν πάση περιπτώσει «δεν προκαλεί νέκρωση των πεύκων». Όμως, η έντονη τροφική δραστηριότητα της πευκοκάμπιας, η οποία τόσο λόγω της ξηρασίας έχει αυξηθεί σε πληθυσμό αλλά και λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών αναγκαστικά συγκεντρώνεται σε υπερβολικά μικρό αριθμό δένδρων, αφήνει τα δένδρα τόσο αποδυναμωμένα που άλλα έντομα ή απλά οι ασυνήθιστες περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή τελικά τα ξηραίνουν.

Τα αρμόδια Υπουργεία δεν απάντησαν σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, καθώς εν ολίγοις θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα προς επίλυση. Όμως, πρόσφατα τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Δασαρχείο Ολυμπίας διαπιστώνει έξαρση του φαινομένου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και ιδιαίτερα μετά τον ήπιο περασμένο χειμώνα, με αυξημένους πληθυσμούς που καταστρέφουν το παραλιακό δάσος του Καϊάφα στη Ζαχάρω. Μάλιστα, σε σχετικό αίτημα του Δασαρχείου, το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) απάντησε ότι ο πληθυσμός των εντόμων αυξήθηκε υπερβολικά, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την ξηρασία, εκατοντάδες πεύκα να νεκρωθούν. Έρευνα του ιδίου ιδρύματος επικαλείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο υπάγεται το Ίδρυμα, λέγοντας ότι το ΕΘΙΑΓΕ δε διαπιστώνει έξαρση της κάμπιας στις δασικές περιοχές της Ηλείας.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι περισσότερο ευαίσθητα είναι τα νεαρά δενδρύλλια, ότι κατά μέσο όρο οι κάμπιες προσβάλλουν περίπου το 30% ενός πευκοδάσους, οδηγώντας στη νέκρωση δεκάδες δέντρα, αλλά και το σημαντικότερο: ότι στην Ηλεία έχουν ήδη χαθεί τα περισσότερα δάση από τις πυρκαγιές, είναι εύκολα αντιληπτό ότι το πρόβλημα επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, έτσι ώστε τα εναπομείναντα από τις φωτιές πεύκα και τα δενδρύλλια των φυσικών και τεχνητών αναδασώσεων να σωθούν.