Ερώτηση Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 00:00

Προσθέστε στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. την αποζημίωση από περονόσπορο

Ερώτηση στην οποία τονίζει ότι είναι ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιώνει τους αμπελοκαλλιεργητές από την ασθένεια του περονόσπορου κατέθεσε χθες, η Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ,. Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου αφού εκθέτει με λεπτομέρειες το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ηλεία από τους μήνες Απρίλιο – Μάιο με τις συνεχόμενες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, επισημαίνει ότι ο περονόσπορος προκαλεί τη σπουδαιότερη ασθένεια της αμπελοκαλλιέργειας. Η ίδια επισημαίνει ότι λόγω και των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας είναι πιθανόν τα επόμενα χρόνια, ο περονόσπορος να βρίσκει ακόμη πιο πρόσφορες καιρικές συνθήκες εκδήλωσής του. 

Η Βουλευτής Ηλείας, σημειώνει ότι αν και ο περονόσπορος αποτελεί τη σημαντικότερη ασθένεια της αμπέλου, ο ΕΛ.Γ.Α. δεν καλύπτει ασφαλιστικά αυτή την αιτία φυτικής βλάβης, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται οι παραγωγοί. 

Η αμπελοκαλλιέργεια είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια και ήδη τα τελευταία χρόνια δεκάδες παραγωγοί την έχουν εγκαταλείψει, καθώς τα έξοδα είναι πολλά και τα έσοδα λιγοστά. Το αποτέλεσμα είναι ότι στη χώρα του Διονύσου, η Ελλάδα εισάγει και μούστο από γειτονικές χώρες. Χρειάζεται να στηριχθούν οι αμπελοκαλλιεργητές της χώρας μας και η παραγωγή τοπικού εξαγώγιμου οίνου υψηλής ποιότητας. Η χώρα μας πρέπει να προτείνει και να ζητήσει ειδικά προγράμματα πρόληψης και προσαρμογής της ελληνικής αγροτικής παραγωγής έναντι των κλιματικών αλλαγών και των ασθενειών που αυτή μπορεί να επιφέρει επισημαίνει στην Ερώτηση, η Δρ. Αυγερινοπούλου. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ερωτά λοιπόν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί δεν ασφαλίζεται και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛ.Γ.Α. η σημαντικότερη και βλαπτικότερη ασθένεια της αμπέλου, καθώς και αν προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να ασφαλίζονται οι παραγωγοί έναντι του κινδύνου αυτού. Η Ηλεία Βουλευτής ερωτά επίσης, αν είναι δυνατόν, μια τέτοια προσθήκη αιτίας στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. είναι δυνατόν να αποκτήσει αναδρομική ισχύ για να μην αναγκαστούν οι αμπελοκαλλιεργητές να καταφύγουν στα Π.Σ.Ε.Α. για να αποζημιωθούν. Υπενθυμίζεται ότι οι αμπελοκαλλιεργητές της Ηλείας έχουν υποστεί παρόμοια βλάβη και το 2012 και ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί.